Cu câteva zile înainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare, PSD Bihor a rămas cu un loc liber, cel dedicat senatorului Florian Bodog, care acum își va încheia al treilea mandat.

Acesta a anunțat că nu va mai candida, pretinzând că vrea să se dedice Facultății de Medicină și Farmacie, pe care de la 1 octombrie o conduce, din funcția de decan.

În realitate, însă, Bodog este măcinat de alte gânduri: Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, marți, pentru a cincea oară, pronunțarea unei sentințe în dosarul în care fostul ministru al Sănătății este judecat pentru corupție.

Primul pe lista PSD Bihor

Florian Bodog părea sigur de candidatura lui la alegerile parlamentare din această toamnă, colegii săi din PSD Bihor acceptând să-i ofere șansa să candideze primul pe lista pentru Senat, așadar cu șanse sigure de câștig. Surprinzător, însă, miercuri seară, PSD-istul a anunțat pe Facebook că nu va mai candida.

„Astăzi, i-am informat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD și pe Aurel Mohan, președintele PSD Bihor, cu privire la decizia mea de a nu mai candida pentru un nou mandat în Senatul României. Consider că proiectul de modernizare a Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea - amplu, complex și de durată - este unul extrem de important pentru Universitatea din Oradea, dar și pentru întreg județul Bihor. Tocmai de aceea, de acum înainte, ca decan al facultății, mă voi dedica realizării acestui proiect. De asemenea, îmi voi continua munca de profesor universitar, precum și activitatea de chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor”, a scris Bodog.

Tot pe Facebook, Bodog a mai arătat că, după 12 ani de senator, lasă în urmă „o activitate de care sunt mândru și despre care voi mai scrie”.

„Le mulțumesc tuturor bihorenilor care m-au susținut în această perioadă, celor care mi-au transmis recomandări sau critici, tuturor colegelor și colegilor cu care am colaborat. Rămân în continuare fidel valorilor social-democrate și solidar cu echipa PSD. Sunt convins că, împreună, vom reuși să câștigăm alegerile din acest an și să construim o țară în care fiecare român să trăiască bine și în siguranță”, a scris Bodog, proaspăt ales, în vară, prim-vicepreședinte în noua structură de conducere a PSD Bihor.

În așteptarea unei sentințe

Merită menționat că, ani la rând, Bodog a jonglat între funcțiile din Parlament, Spitalul Județean și Facultatea de Medicină, pe care a mai condus-o ca decan și între 2012 și 2016. Totuși, politicianul pretinde acum că vrea să se dedice FMF, invocând lucrările pe care Compania Națională de Investiții le va demara la clădirea monument din centrul Oradiei.

În realitate, însă, Bodog face un pas în spate din alte motive, după cum au destăinuit BIHOREANULUI surse din cadrul partidului: este inculpat într-un dosar penal și, deși judecătorii Înaltei Curți trebuiau să se pronunțe marți, 8 octombrie, nu au făcut-o.

Fostul ministru al Sănătății este acuzat de procurorii DNA că, pe vremea când ocupa această funcție, a angajat fictiv la cabinetul său o consilieră din Oradea, Olivia Marcu (Baciu), care nici măcar nu s-a deplasat în București la serviciu. Aceasta ar fi încasat salarii de peste 75.000 lei, deși, după cum au arătat procurorii anticorupție, nu a prestat activitățile pentru care era angajată. Mai mult, Bodog însuși a semnat în locul ei foile colective de prezenţă, atestând în fals prezenţa ei în Minister, dar şi două contracte individuale de muncă și o declarație pe proprie răspundere.

Prin urmare, politicianul a fost trimis în judecată, în 2021, pentru trei infracţiuni: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni). De asemenea, femeia este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Pentru fapte similare - angajări fictive la DGASPC Teleorman - fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare cu executare în 2019.

A cincea amânare

Pornit în 2021, procesul PSD-istului din Bihor încă se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Marți, instanța urma să pronunțe un verdict definitiv, dar a amânat anunțarea unei sentințe din nou, pentru a cincea oară. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 22 octombrie, după cum a informat ÎCCJ miercuri, pe site-ul propriu.

Cum termenul limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare expiră pe 17 octombrie, Florian Bodog a fost forțat să se retragă, ca să nu ajungă în situația jenantă de a încasa o condamnare penală la scurt timp după ce își anunță intenția politică și să pună, astfel, partidul într-o lumină proastă. Este și unul dintre motivele pentru care în spațiile publice nu au apărut încă bannere cu toți candidații PSD Bihor.

Pentru PSD, condamnarea unui candidat ar fi fost o lovitură de imagine greu de gestionat, astfel că liderii social-democrați de la București, în frunte cu Marcel Ciolacu, l-ar fi convins pe senatorul bihorean să facă un pas în spate.

Merită menționat și că situația lui Bodog nu a fost dezbătută în filiala PSD Bihor, ci doar cu conducerea centrală a partidului. PSD-iștii bihoreni au trimis la București o listă de candidați propuși pentru Parlament care se deschide, la Senatul României, cu Bodog.

Cine îi ia locul?

Cine va fi, de-acum, reprezentantul PSD Bihor eligibil pentru o funcție de senator, rămâne de văzut. Lista finală a candidaților pentru alegerile parlamentare va fi stabilită, în zilele care urmează, la București.

Președintele PSD Bihor, Aurel Mohan, a scris, miercuri seara, tot pe Facebook, un mesaj de mulțumire pentru Bodog, dar fără să pomenească despre alt candidat.

„Îi mulțumesc colegului și prietenului meu, profesorul Florian Bodog, pentru toată activitatea sa parlamentară! Faptul că este vicelider al grupului PSD din Senat spune multe despre munca sa. În Bihor, doctorul Bodog este un chirurg ireproșabil, dedicat profesiei sale, un bun coleg, un mentor pentru mulți, dar și un social-democrat convins. Știu că va face o muncă extraordinară în calitate de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea. Atât eu, cât și colegii mei, parlamentari, primari, consilieri locali și județeni, îi vom rămâne parteneri loiali! Mult succes și ni-l dorim în continuare alături de PSD Bihor”, a transmis Mohan, pe pagina PSD Bihor.