Omul de afaceri Tibor Tincău a cumpărat 51,88% din acţiunile Sinteza Oradea (STZ) de la firma Porto Petrol din Timişoara. Tranzacţia s-a derulat vineri, în ultima zi din 2011, pentru 19,93 milioane lei (4,65 milioane euro), miliardarul orădean redevenind astfel acţionarul majoritar al companiei.

Porto Petrol Timişoara, despre care se spune că îi are în spate pe cunoscuţii fraţi Iancu de al Timişoara, a fost acţionar majoritar la firma de produse chimice din anul 2007.

Vineri, omul de afaceri şi-a majorat participaţia de la 28,13% din acţiuni la 80% din capitalul Sinteza, iar de acum activitatea companiei va fi relocată în zona industrială, urmând ca pe terenul deţinut în centru să se construiască un ansamblu rezidenţial.

Tincău a cumpărat cele 34,3 milioane de acţiuni Sinteza prin firma Chempark Invest Oradea, pe care o controlează, la un preţ de 0,581 lei pe unitate, cu 11,73% peste referinţă. La aceasta cotaţie, capitalizarea firmei este de 38,4 milioane lei (8,9 milioane euro), scrie wallstreet.ro.

Începâd cu luna octombrie, valoarea acţiunilor Sinteza, care produce substanţe chimice utilizate la producţia medicamentelor, dar şi pesticide, insecticide, vopsele, îngrăşăminte, aracet, lacuri şi coloranţi, a crescut de 2,9 ori, pe fondul unor tranzacţii cu valori reduse.

Mai puţin cunoscut bihorenilor, Tibor Tincău este o prezenţă discretă în viaţa publică, dar a devenit o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi români, derulând afaceri în transport, comercializarea de carburanţi şi imobiliare, cea mai cunoscută companie a sa fiind TWT (Trans World Trading).

În urmă cu trei ani, averea lui Tincău era estimată la aproape 50 milioane de euro.