Situaţie inedită înaintea alegerilor locale în Oradea. Majoritatea candidaţilor postul de primar al municipiului - adică patru din şase - deţin şi cetăţenia ungară!

Descoperirea a făcut-o BIHOREANUL, în urma unui sondaj declanşat printre cei şase candidaţi - din care trei sunt de etnie română, trei de etnie maghiară - după dezvăluirea lui Horea Vuşcan, candidatul PMP, din conferinţa de presă de luni.

Întrebaţi de BIHOREANUL, viceprimarul Huszar Istvan, candidatul UDMR la fotoliul de primar, şi avocatul Ştefan Herchi, candidat din partea ALDE Bihor, au confirmat că sunt şi cetăţeni maghiari, ca efect al legislaţiei statului vecin care îi încurajează în acest sens pe minoritarii maghiari din alte state.

Contactat, Zatyko Gyula, candidatul din partea PPMT, partidul fondat de Tokes, nu a vrut să răspundă întrebării BIHOREANULUI pe această temă, declarând că acest lucru este "confidenţial". Surse din comunitatea maghiară, susţin, însă, că apropiatul lui Laszlo Tokes deţine, într-adevăr, şi cetăţenia ungară.

Lista candidaţilor la Primăria Oradea este completată de actualul primar liberal Ilie Bolojan şi, din partea PSD, de Adelina Coste. "Singura cetăţenie pe care o am este cetăţenia română", a răspuns Bolojan întrebării BIHOREANULUI.

Adelina Coste nu a putut fi contactată până la ora transmiterii acestei ştiri dar, din datele cunoscute despre candidata PSD, este improbabil să deţină altă cetăţenie decât cea română.

UPDATE: Ulterior, Adelina Coste a revenit şi a declarat BIHOREANULUI că "am doar cetăţenia română".