Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, vineri, PNL-iştilor bihoreni, care au contestat în instanţă felul în care noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor - formată din preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea - a fost aleasă în luna iunie a anului trecut, dispunând anularea hotărârilor emise în acest sens.

Proces cu probe video

Sentinţa Tribunalului a fost pronunţată în şedinţă publică, ea fiind postată după câteva ore şi pe portalul instanţei. Un complet al Secţiei de Contencios Administrativ a decis, astfel, să admită acţiunea formulată de filiala Bihor a Partidului Naţional Liberal "în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, Bodea Traian şi Mang loan".

"Dispune (n.r. – completul de judecată) anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 152/28.06.2016, privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, şi a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 153/28.06.2016, privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor", se arată pe portalul instanţei.

Hotărârea vine după ce, la unul dintre termenele de judecată, completul a admis şi vizionat probe audio şi video din timpul furtunoasei şedinţe de alegere a noii conduceri judeţene.

Decizia nu este, însă, definitivă, şi nici executorie, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea, care o poate menţine sau, dimpotrivă, o poate înlătura parţial sau integral.

Alegeri cu scandal

Pe 28 iunie, după două tentative eşuate, a avut loc prima şedinţă a CJ Bihor după alegerile locale din 10 iunie, reuniunea de constituire prilejuind şi alegerea de către noii consilieri judeţeni a preşedintelui Pasztor Sandor (UDMR) şi vicepreşedinţilor Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE), care s-a lăsat cu scandal.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, PNL Bihor a solicitat anularea hotărârilor de alegere a celor trei, motivând că s-a încălcat Legea administraţiei publice locale, ce prevede că votul consilierilor trebuia să fie secret, în condiţiile în care reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE au votat la masă, la vedere, nu în cabina de vot anume amenajată, unde doar au depus buletinele de vot după completarea lor.

PNL a denunţat şi nelegalitatea desfăşurării primei şedinţe a CJ Bihor, după validarea mandatelor consilierilor judeţeni, sub conducerea celui mai vârstnic dintre consilieri, Szabo Ştefan Gheza (UDMR), în condiţiile în care legea impune ca, după validare, şedinţa să fie condusă de un preşedinte de şedinţă ales prin votul consilierilor.

În fine, PNL a mai arătat că, după alegerea lui Pasztor Sandor în funcţia de preşedinte, moment în care consilierii liberali s-au retras de la şedinţă în semn de protest, reuniunea CJ a continuat prin alegerea nelegală a vicepreşedinţilor Mang şi Bodea, deşi legea impunea validarea acestei alegeri de către Comisia de validare, aflată în acel moment în formulă incompletă, cu doar doi membri (reprezentanţii PSD şi UDMR), cel de-al treilea, Dacian Foncea (PNL), fiind ieşit din sală.

"Mergem mai departe..."

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a afirmat, vineri seară, că se va face recurs în acest caz.

"Sunt în concediu, dar am fost anunţat în legătură cu această decizie. Aşteptăm motivarea instanţei şi vom merge mai departe la Curtea de Apel. Dacă hotărârea va rămâne definitivă vom repeta alegerile. Există o coaliţie care până acum şi-a făcut treaba. Oricum, probabil vor mai fi câteva luni până se va termina procedura", a declarat Pasztor. 

În timp ce preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi Mircea Mălan, preşedintele PNL Oradea şi candidatul liberalilor la preşedinţia CJ Bihor nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri, avocatul partidului în acest proces, Florin Marinău, apreciază decizia ca fiind una "normală".

"Mă bucur că e aşa. Consider că era normal să fie dată această soluţie. Ceea ce s-a întâmplat acolo (n.r. - în şedinţa de alegere a conducerii CJ Bihor) a fost vădit nelegal, dar şi anormal", a spus acesta pentru  BIHOREANUL.