Deşi în ultimele zile presa şi politicienii din Marea Britanie susţineau că în prima zi a anului 2014 vor năvăli în Regat muncitorii români şi bulgari, dat fiind că s-a ridicat restricţia de muncă, adevărul a fost cu totul altul. În Marea Britanie s-au întors cel mult românii care locuiesc acolo de mulţi ani.

Parlamentarul Keith Vaz, care a promis englezilor că-i va aştepta pe români şi pe bulgari la aeroport şi îi va număra, s-a ţinut de cuvânt. Numai că n-a prea avut ce face în aeroport. În ciuda faptului că presa britanică susţinea că românii şi bulgarii s-au bătut pe biletele de avion, că mai multe companii low-cost au suplimentat cursele şi că toate biletele de autobuze s-au epuizat, aeroporturile, gările şi staţiile de autobuz din regat au fost "libere" de muncitori români şi bulgari în prima zi din an.

Chiar şi Daily Mail recunoaşte că numărul de imigranţi din România a fost mult sub aşteptările euroscepticilor, la fel şi motivele pentru care conaţionalii noştri au ajuns în Regat. "Nu am venit aici să vă jefuiesc ţara. Am venit să muncesc şi apoi să mă duc acasă, nu vreau să rămân aici. Îmi iubesc ţara", a declarat Victor Spiresau, unul dintre primii români ajunşi în UK în 2014. Originar din Târgu Mureş, tânărul va munci într-o spălătorie auto.

Un alt român ajuns miercuri la Londra, Adrian Pop, a venit în Marea Britanie să lucreze ca doctor într-un spital.

După ce Keith Vaz le-a urat "bun venit" românilor, acesta a reiterat ideea necesităţii unui referendum pentru stabilirea numărului maxim acceptat de imigranţi în Marea Britanie, o idee despre care a vorbit recent şi David Cameron. "Aceasta este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea britanicilor, asta ca să nu mai avem parte de atâta dramă din partea oamenilor care se gândesc că vor veni sute de mii de imigranţi încă din prima zi. Trebuie să fie parte a negocierilor pentru o Uniune Europeană reformată, libertatea de mişcare este foarte importantă", a precizat parlamentarul britanic.

De cealaltă parte, britanicii fac mişto pe Twitter de numărul foarte mic de români şi bulgari de pe străzile din Marea Britanie şi, totodată, de politicienii şi jurnaliştii care avertizau înainte de marea năvală a muncitorilor est-europeni.