Sărbătorile se simt altfel la zăpadă. Pe asta şi mizează proprietarii pensiunilor din zonele muntoase ale judeţului, care au pregătit turiştilor pachete de oferte, cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, dar şi cu acces la piscine şi SPA.

Dacă vor să se răsfeţe, bihorenii trebuie, însă, să scoată din buzunare sume destul de mari. Căci, nu-i aşa, doar o dată-i Crăciunul...

Cură de altitudine

Aflată la 120 kilometri de Oradea, staţiunea Arieşeni-Vârtop, ce aparţine parţial de judeţul Bihor şi parţial de Alba, este la mare modă în sezonul rece. Nu e de mirare deci că s-a şi dezvoltat mult în ultimii ani, având acum trei pârtii de schi. Cele două pârtii private situate pe teritoriul judeţului vecin - Vârtop 1, lungă de 1.000 de metri, şi Vârtop 2, de 430 metri, deci potrivită începătorilor - au fost deja deschise, tarifele de urcare cu teleschiul rămânând aceleaşi ca în 2014, adică 5 lei pe prima, respectiv 3 lei pe cealaltă.

În schimb, cea mai nouă pârtie, şi singura de pe teritoriul Bihorului, Piatra Grăitoare, va fi deschisă doar din 15 decembrie, după încheierea licitaţiei organizate de Primăria Nucet pentru administrarea telescaunului. Realizată cu 24 milioane lei în cadrul proiectului "Schi în România", finanţat de Ministerul Turismului, Piatra Grăitoare este cea mai mare pârtie din zonă, având o lungime de 1.600 metri şi trei variante de coborâre de diferite dificultăţi, iar în sezonul trecut o urcare cu telescaunul a costat 7 lei.

Sărbători piperate

Generoasă în peisaje superbe, staţiunea Vârtop-Arieşeni e plină de hoteluri şi pensiuni care îşi aşteaptă turiştii cu oferte speciale de sărbători. Unul dintre cele mai căutate hoteluri este Four Seasons, aflat la doar 500 de metri de pârtii, unde un sejur de 3 nopţi şi 4 zile va costa 1.000 lei/persoană în perioada Crăciunului, 600 lei între sărbători, şi 1.500 lei de Revelion. Gazdele se laudă cu servicii all inclusive, adică mesele şi băuturile asigurate, precum şi acces gratuit la piscina interioară a hotelului, saună, jacuzzi, biliard şi loc de joacă pentru copii.

O pensiune cunoscută în zonă este Skipass. Situată chiar la baza pârtiei Vârtop, aceasta are oferte de sejururi ceva mai lungi, pentru cei care vor să profite din plin de vacanţă. Un turist plăteşte 1.250 lei pentru 5 nopţi şi 6 zile, cu mesele incluse, cină de Crăciun cu preparate tradiţionale şi acces la saună şi piscină.

Tarifele de cazare nu sunt însă cu mult mai mici nici în alte părţi. Spre exemplu la Pensiunea Rock, tot în Vârtop, 5 nopţi costă 900 lei, preţ ce include toate mesele. În staţiune turiştii se vor putea bucura, la cerere şi contra cost, şi de plimbări cu sania trasă de cai, drumeţii cu ghizi şi lecţii de schi.

Destinaţia: Iadolina

O altă destinaţie consacrată, deşi în declin, este Stâna de Vale, la 70 kilometri de Oradea, zona având numeroase atracţii naturale, între care şi cascadele Izvorul Minunilor şi Iadolina. Deşi înzestrată cu frumuseţi răpitoare, Stâna a rămas în umbra celorlalte staţiuni din Apuseni, fiind ceva mai greu accesibilă şi neavând o pârtie de schi pentru profesionişti, ci doar una mai mică, bună pentru amatorii de săniuş.

Cel mai cunoscut loc de cazare este Hotelul Iadolina, al fraţilor Ioan şi Viorel Micula, cu sală de fitness şi saună. Pentru un sejur de 4 nopţi, cu bonuri valorice în valoare de 60 lei pe zi şi cină de Crăciun inclusă, turiştii vor plăti anul acesta 628 lei.

Grupurile mai mari pot opta pentru închirierea unor vile, precum Liliacul, care costă puţin peste 1.000 lei pe zi, cu mic dejun inclus. Anul acesta, aşadar, ofertele sunt destul de costisitoare. Asta nu înseamnă că cererea nu va depăşi oferta, ca totdeauna, doar pentru că, până la urmă, sărbătorile sunt mai frumoase la munte…