Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a cerut controale în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Bihor, pe motiv că există suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi au fost transferaţi, după închiderea repartizării computerizate, la licee unde ultima medie de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obţinuseră la examen.

Oficialilor de la Bucureşti li se pare suspect numărul mare de cereri de transfer depuse şi aprobate.

Primul judeţ vizat este Suceava, unde sunt peste 400 astfel de cereri. Următoarele pe lista lui Cîmpeanu sunt Prahova, Bihor şi Brăila.

Potrivit inspectorului şcolar general Nicolae Avram, în Bihor au fost depuse 236 de cereri de transfer în situaţii speciale, din care 189 au fost aprobate.

Situaţiile speciale în care sunt permise transferurile îi vizează pe elevii care au fraţi gemeni admişi în alte şcoli, elevii cu probleme medicale deosebite ori cei care fac schimburi între ei. De asemenea, elevii pot să-şi ceară transferul la o şcoală pe motiv că este mai aproape de casa lor ori pur şi simplu pentru că au rămas locuri libere.

Metodologia prevede însă că transferurile se pot face doar dacă în clasă nu sunt mai mult de 30 de elevi şi pe locuri rămase libere, iar media elevului transferat trebuie să fie mai mare decât ultima medie din respectiva unitate.

Deşi nu a supravegheat admiterea la liceu, căci în acea perioadă era în concediu, iar preşedinta comisiei judeţene a fost inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, Avram nu crede că există suspiciuni de fraudă. "Nu am cunoştinţă că există înregistrată vreo sesizare a unui părinte ori elev că s-ar fi făcut repartizări cu medii mai mici. Dacă ar fi fost astfel de situaţii, cred că eram sesizaţi", a declarat Avram, joi, pentru BIHOREANUL.

Luni, Corpul de Control al ministrului Sorin Cîmpeanu va ajunge în Bihor, pentru a verifica legalitatea transferurilor.