Poliţişti, jandarmi şi inspectori ai altor instituţii de control au făcut numeroase verificări în weekendul de Paşte (30 aprilie – 2 mai) în Bihor, vrând să vadă dacă sunt respectate normele anti-Covid. După ce au descoperit mai multe nereguli, inclusiv încălcarea carantinei sau izolării, au aplicat sute de amenzi în valoare totală de peste 100.000 de lei. 

Aproape 7.500 de persoane controlate

"În perioada 30 aprilie – 2 mai a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acţiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, pieţe, târguri, terase, în trafic, precum şi în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale şi a măsurilor de protecţie sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în judeţul Bihor", se arată într-un comunicat trimis luni de IPJ Bihor. 

Concret, echipele mixte au legitimat 7.493 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 565 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări şi autogări. 

De asemenea, în cadrul acţiunilor punctuale, au fost verificate 350 de mijloace de transport, din care 119 mijloace de transport public în comun.

Peste 300 de amenzi

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 324 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 102.000 lei. 

"Dintre acestea, 256 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 69.000 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, 59 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 16.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, iar 9 sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 17.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea", se arată în comunicatul IPJ Bihor. 

În cadrul misiunilor desfăşurate în perioada 30 aprilie - 2 mai au fost angrenaţi în medie, zilnic, 288 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, 53 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, 7 cadre ale Poliţiei Locale Oradea, 1 pompier militar din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, 1 inspector al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 1 comisar al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, 1 inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi 1 inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Astfel de misiuni de control se desfăşoară în fiecare zi. "Scopul acestor acţiuni nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a identifica şi preveni acele activităţi sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19", transmit poliţiştii. 

Cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.