Etajul complexului comercial Lotus Center s-a umplut de copii joi dimineaţă, la iniţiativa Companiei de Apă Oradea şi a Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, care, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, au organizat mai multe concursuri pentru preşcolarii şi elevii orădeni.

Micuţii de grădiniţă s-au distrat cu siguranţă, mai cu seamă că au fost pictaţi pe mâini cu acuarele, iar apoi şi-au lăsat amprentele pe un banner. Prin asta, picii au promis că vor respecta apa, adică nu o vor risipi. Fiecare a primit din partea organizatorilor o insignă şi o diplomă, iar apoi şi o mică gustare.

Elevii de şcoală generală au avut însă ceva mai multă bătaie de cap. Ei au primit o listă cu apa conţinută de numeroase produse alimentare, iar folosindu-se de această liste au trebuit să estimeze câtă apă conţin nişte prăjituri făcute de mamele lor. Apoi, au trebuit să calculeze consumul de apă dintr-un meniu dat de organizatorii concursului.

Totodată, orice orădean care a trecut prin complexul comercial a putut să-şi afle amprenta de apă, adică ce cantitate de apă consumă direct sau indirect.

Cert este că, alături de şefii celor două instituţii organizatoare, adică de Pasztor Sandor şi de Ovidiu Gavra, dar şi de viceprimarul Biro Rozalia, micuţii au aflat ce importantă resursă e apa şi cât de mult contează să o consume raţional.

De Ziua Mondială a Apei, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a organizat diferite activităţi şi concursuri cu elevii orădeni, iar Facultatea pentru Protecţia Mediului a găzduit o dezbatere pe tema apei.