Conducerea Ecotop a anunţat miercuri că organizaţia derulează, începând de luna trecută, un nou proiect denumit "Mai aproape de natură", finanţat de Uniunea Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare. Valoarea acestuia este de 18.000 de euro, iar în cadrul lui tinerii de la 12 şcoli din Oradea vor învăţa cum să protejeze mediul înconjurător.

Conform preşedintei organizaţiei, Eleonora Mircescu, în activităţi sunt implicaţi nouă voluntari, dintre care trei din Spania şi şase de la Ecotop, care, în perioada următoare, vor participa la promovarea Ecotop şi a Clubului de Mediu pentru tineri şi vor încerca să atragă elevii în acţiuni de protecţie a mediului (promovarea celor trei R - Redu, Refoloseşte, Reciclează).

Între altele, voluntarii vor promova consumul produselor ecologice, vor lua parte la activităţi de reîmpădurire, se vor ocupa de activităţi de conştientizare a tinerei generaţii referitor la importanţa protecţiei mediului şi vor organiza activităţi legate de evenimentele marcante pentru mediul înconjurător cum sunt "Ziua zonelor umede", "Ziua internaţională a apei", "Ziua Pământului" şi "Ziua mediului".

Primii doi voluntari din Spania, Miguel Del Valle Marino şi Miguel Castro Alvarez, au sosit deja la Oradea, iar până la 1 noiembrie va sosi şi cel de-al treilea. "Îmi place proiectul şi suntem încântaţi de cum arată România. Am cunoscut deja o mulţime de oameni şi cred că începem să ne adaptăm aici. Sunt foarte mulţi oameni calzi, ceea ce ne face şederea mai plăcută", a spus Miguel Del Valle Marino.

În ultimele şase luni ale proiectul, voluntarii vor organiza tabere şi excursii la Centrul de resurse de la Damiş. Acolo, tinerii îndrumaţi de voluntari vor lua parte la actităţi precum şcoala pădurii, exerciţii de supravieţuire în munţi, speologie pentru copii. Vor participa tineri din Oradea dar şi din comunităţile care aparţin zonei rurale a judeţului.

Ecotop este o organizaţie nonguvernamentală care a luat naştere în 1991 la Oradea şi care are ca scop crearea, dezvoltarea, promovarea şi aplicarea mecanismelor de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă a judeţului Bihor.