Timp de o săptămână, 300 de elevi, români şi elveţieni, lucrează cot la cot pe şantier. 11 elevi ai Neuchatel Junior College din Elveţia, însoţiţi de însuşi directorul şcolii, au venit în Oradea pentru a fi voluntari la ridicarea unei case, în cadrul proiectului "Casa de Paşti" al fundaţiei Habitat pentru Umanitate. Cum în această săptămână în toate şcolile se derulează proiectul "Şcoala Altfel", elveţienilor s-au alăturat liceeni de la Colegiul Economic Partenie Cosma şi Liceul Teologic Penticostal Betel.

Casa pe care elevii o ridică este pentru Marinel Pistuka, un tânăr crescut în orfelinat, la Tinca. Aici, Marinel l-a cunoscut pe profesorul de Educaţie Tehnologică Vasile Sferle, care i s-a transformat în sprijin şi protector. Absolvent al unei şcoli de tâmplari, Marinel s-a angajat în domeniu, iar profesorul l-a primit în casa lui.

"Singurul lucru pe care-l visează e să aibă o casă a lui. El nu-şi cumpără nimic, nici medicamente, nici haine, doar să-şi poată aduna bani să-şi împlinească visul", explică profesorul. Obţinând un teren în baza legii privind terenuri de case pentru tineri, Marinel a reuşit să-şi strângă banii necesari pentru proiectul casei şi pentru fundaţie. Restul construcţiei va fi ridicată de voluntarii Habitat.

"După ce voi avea casa mea, o să pot să-mi întemeiez o familie, să am copii care să nu ducă grijă de nimic, să trăiască bine, nu cum mi-am petrecut eu copilăria", povesteşte Marinel. "Mobila din casă o să mi-o fac eu toată, pentru că-mi place tâmplăria şi mă pricep să fac orice", mai spune tânărul.

Casa de Paşti este un proiect Habitat pentru Umanitate Beiuş început în anul 2000, cu scopul de a oferi o locuinţă unei familii în preajma sărbătorii Învierii.