De zece ani de zile, Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Wesley College din Dublin colaborează, elevii şi profesorii irlandezi venind în oraşul bihorean pentru a face voluntariat la construcţia de case pentru sărmanii bihoreni.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului din Beiuş, voluntarii din Irlanda vin din 2002 aproape în fiecare an să construiască o locuinţă împreună cu Habitat Beiuş. Chiar săptămâna trecută, 16 elevi şi 4 profesori au revenit în România şi au ridicat o locuinţă la Ştei pentru o familie nevoiaşă. "Şcolile irlandeze au programe speciale care-i încurajează pe tineri să se implice în activităţile de voluntariat, să lucreze individual în folosul comunităţii sau împreună cu ONG-uri locale sau internaţionale, motiv pentru care an de an o parte din elevii de la Wesley College aleg Beiuşul ca destinaţie pentru a voluntaria la construirea de locuinţe pentru nevoiaşi", se explică în comunicatul Habitat pentru Umanitate.

Pentru a marca deceniul de colaborare, voluntarii irlandezi şi-au propus ca, în 2013, să ridice 10 case în 5 zile la Beiuş. 250 de profesori, foşti sau actuali elevi şi părinţi ai acestora vor participa la această acţiune, a cărei piatră de temelie s-a pus luni. La ceremonie a participat şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, viceprimarul Gheorghe Costin, preotul Marin Bota şi cei 20 de voluntari care au construit casa din Ştei săptămâna trecută. În frunte cu primarul, cei prezenţi au pus prima lopată de beton la temelia proiectului.

"În 2010 ne-am asumat că în patru ani vom transforma Beiuşul în primul oraş din România din care să declarăm eliminată adăpostirea sărăcăcioasă. Pentru ca acest lucru să se întâmple vom mai atribui parcele de teren pentru construirea de locuinţe Habitat în Beiuş", a declarat primarul Adrian Domocoş.

Potrivit aceluiaşi comunicat, din 2002 până în prezent, irlandezii de la Wesley au investit peste 100.000 euro în Beiuş, pe lângă faptul că şi-au plătit cheltuielile de deplasare, cu masa şi cazarea. În plus, au promovat Beiuşul peste hotare astfel încât an de an tot mai mulţi colegi ai celor care au făcut voluntariat aici şi-au dorit să se înscrie în cadrul proiectelor comune.

"Eu am mai prestat muncă voluntară şi acasă. Ultima dată am ales să ajut într-un magazin numit "Caritate pentru copii". Este un magazin de întrajutorare în care oamenii îşi pot dona obiectele de care nu mai au nevoie, cum ar fi îmbrăcăminte, jucării sau cărţi. Cel mai important lucru când munceşti într-un astfel de magazin este să vezi cum un copil intră să cumpere ceva ştiind că prin asta ajută alţi copii săraci sau bolnavi. Am savurat fiecare clipă petrecută aici şi le recomand cu tărie tuturor tinerilor să se implice în astfel de activităţi în timpul liber", a spus Julia, o elevă de 16 ani de la Wesley College.

La rândul său, directorul Habitat pentru Umanitate Beiuş, Mircea Jurcan, a spus că îşi doreşte ca beiuşenii să se unească, pentru ca scopul ONG-ului să fie atins, adică familiile nevoiaşe să fie ajutate să locuiască în condiţii mai bune. "Vom demonstra că dacă ne unim în loc să ne dezbinăm, dacă ne ajutăm în loc să ne punem piedici şi dacă ne iubim în loc să ne duşmănim, putem face multe lucruri bune împreună. Iar exemplul pe care ni-l dau aceşti tineri este unul extraordinar şi demn de urmat. Le mulţumesc pentru aceasta!", a spus Jurcan.