Poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase (ASEP) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, în cooperare cu poliţiştii fitosanitari din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, au desfăşurat, pe parcursul săptămânii, mai multe controale la societăţile comerciale de profil, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale la regimul produselor de uz fitosanitar.

"În urma efectuării unui control la o societate comercială de pe raza municipiului Oradea, poliţiştii au descoperit 270 de litri substanţă de protecţia plantelor neomologată pe teritoriul României. Îi expirase, practic, certificatul de omologare. Totodată, alţi 63,6 litri, precum şi alte 74,5 kilograme de produse pentru protecţia plantelor aveau termenul de valabilitate expirat, drept pentru care întreaga cantitate de produse fitosanitare a fost indisponibilizată în vederea confiscării", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL agent şef de poliţie Sorin Secară, ofiţer de presă al IPJ Bihor.

Potrivit acestuia, plantele au fost confiscate pentru că, odată cu expirarea termenului de garanţie, produsele au devenit deşeuri, care se supun unui alt regim de depozitare. "Poliţia fitosanitară împreună cu poliţiştii din cadrul IPJ au luat măsura anulării activităţii societăţii respective", a mai precizat Secară.

În plus, poliţiştii Serviciului AESP continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectare a obligaţiei de depozitare a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, livrarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor neautorizate şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.