23 de percheziţii s-au desfăşurat, vineri, la casele şi cabinetele mai multor medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, bănuiţi că îşi operau în spitalul de stat pacientele care veneau şi plăteau sume mari în cabinetele private.

Potrivit Digi24.ro, mecanismul folosit era simplu şi eficient: doctorii chemau pacientele la cabinetul privat, încasau sumele pentru operaţiile solicitate, iar intervenţiile efective se desfăşurau la spitalul de arşi, în urma unor diagnostice fictive. În documentele oficiale, acestea apăreau drept urgenţe şi erau decontate ca atare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

16 din cei 27 de medici de la Spitalul de Arşi sunt în atenţia procurorilor, după ce ar fi încasat lunar şi ilegal, între 15.000 şi 20.000 de euro. Pacientele plăteau între 2.000 şi 3.000 de euro pentru un implant mamar, iar unele dintre ele chiar au recunoscut în faţa jurnaliştilor că au fost operate la Spitalul de Arşi, cu instrumentarul medical de acolo.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat înscrisuri şi sume uriaşe de bani, pentru care au avut nevoie de aparate de numărat banii şi chiar de o maşină de transport valori. În casele percheziţionate au fost găsite sume gen 60.000 de euro, 70.000 de euro sau chiar 200.000 de euro.

Până acum, doi medici au fost reţinuţi. Potrivit Digi24.ro, care citează surse judiciare, în casa unuia dintre ei, un anestezist, procurorii au ridicat nu mai puţin de 400.000 de euro!

Unul dintre cei luaţi în vizor ar fi Victor Schwartz, supranumit "chirurgul vedetelor". 

Deocamdată nu se ştie exact valoarea prejudiciului creat statului prin "afacerile" medicilor.