Sute de mii de oameni s-au strâns, sâmbătă, la Washington, pentru Marşul Femeilor, un protest organizat împotriva preşedintelui SUA, Donald Trump. Organizatorii au fost nevoiţi să anuleze marşul propriu zis, din cauza numărului mare de participanţi.

Totuşi, mulţi dintre protestatari au început să mărşăluiască. Femeile participante, dar şi numeroşi bărbaţi, poartă pălării şi căciuli roz, pentru a-l ironiza pe Trump. 

Organizatorii, care au cerut iniţial autorizaţie pentru 200.000 de participanţi la manifestaţie, estimează că, de fapt, participă peste 500.000 de participanţi – un număr mult mai mare decât cel de la ceremonia de învestire a lui Trump. Numărul exact este greu de apreciat, pentru că plafonul de nori este jos şi nu pot fi făcute poze din elicopter, scrie news.ro, citând presa internaţională.

Actriţe celebre, printre care Scarlett Johansson, Ashley Judd, şi cântăreaţa Alicia Keys s-au alăturat acestei manifestaţii şi au ţinut să-şi exprime punctele de vedere faţă de declaraţiile la adresa femeilor ale lui Donald Trump, mai arată news.ro. De asemenea, s-a dus în mulţime şi fostul secretar de stat John Kerry, vedetele Madonna şi Cher, ori regizorul Michael Moore.

“Nu te-am votat. Am vrut să te susţin, dar mai întâi îţi cer să mă sprijini tu pe mine, pe mama, sora, pe cel mai bun prieten al meu, pe femei şi bărbaţi, azi, aici, care sunt nerăbdători să vadă cum măsurile tale drastice le pot afecta viaţa. Sprijin-o pe fiica mea care, din cauza numirilor pe care le-ai făcut, va trăi într-o ţară care merge înapoi şi nu înainte, şi nu va avea dreptul să decidă asupra propriului corp sau viitor, privilegiu de care fiica ta s-a bucurat!”, a fost discursul lui Scarlett Johansson la tribună.

Potrivit New York Times, actriţa Ashley Judd a avut un discurs care a tulburat mulţimea. Ea s-a referit la două aspecte care le-au enervat pe femeile din America în timpul campaniei prezidenţiale: când Trump a numit-o pe Hillary Clinton "nasty woman" şi faptul că noul preşedinte s-a lăudat în 2005, conform unei înregistrări, că se poate folosi de celebritatea sa ca să abuzeze de femei, chiar să le atingă în zonele intime. Femeile "nu sunt făcute pentru asta", a spus actriţa. "Ele trebuie să dea naştere noilor generaţii de nesimţiţi, vulgari, obraznici, mândri, creştini, musulmani, budişti, orice vrei - , de noi generaţii de nasty women" - a ironizat ea declaraţiile lui Trump.

Proteste similare au loc şi în alte oraşe din SUA, dar şi din lume, precum Londra, Barcelona, Roma, Paris, Berlin, Bruxelles, Mexico City, Toronto sau Sydney.