Administraţia Social-Comunitară Oradea a început luni de dimineaţă distribuirea alimentelor gratuite destinate orădenilor care figurează în evidenţele Primăriei ca făcând parte din categoria persoanelor defavorizate.

Amărâţi, dar cu taxi

Până la ora 13, peste 450 de persoane îşi ridicaseră alimentele de la punctul de distribuţie situat pe strada Sucevei 32-24, din incinta depozitului fostului ICOMCOOP, cantitatea totală de alimente distribuite în acest interval depăşind 16 tone. "Sperăm ca până la sfârşitul zilei să putem servi 600 de persoane", a spus Dănuţ Cheregi, şeful serviciului Marginalizare Socială din cadrul ASCO, care a adăugat că, pentru operativitate, oamenii sunt primiţi în incinta punctului de distribuţie în serii a câte 6 persoane.

Intrarea în depozit este asigurată de un poliţist comunitar, în vreme ce un alt agent supraveghează coada pentru a se evita orice fel de altercaţii. Cu toate acestea, câţiva nemulţumiţi vociferau că ASCO putea să-şi organizeze treaba mai bine. "Trebuia să vedeţi ce îmbulzeală era dimineaţă", comenta un bătrânel. Reprezentanţii ASCO spun, însă, că nemulţumirile sunt nefondate. "În fiecare an, în primele zile e înghesuială, dar cozile scad apoi treptat. Alimente sunt destule pentru fiecare beneficiar", asigură Cheregi.

Pentru a-şi primi pachetele, oamenii sunt legitimaţi, solicitându-li-se cartea de identitate, după care se semnează pe o listă şi primesc un bon pe baza căruia îşi primesc alimentele. Pentru că în acest an ajutoarele alimentare sunt mai consistente, cântărind aproape 40 de kilograme, oricât de mici le sunt veniturile mulţi beneficiari au fost nevoiţi să apeleze la un taxi pentru a le transporta acasă.

Puşi pe drumuri

Pachetele cu alimente provin din aşa-numitele stocuri de intervenţie comunitară ale UE şi conţin câte 14 kg de făină albă pe persoană, 4 kg mălai, 0,8 kg paste făinoase, 6 kg orez, 3 kg zahăr, 1 kg fasole, 1,56 kg mazăre boabe, 0,5 kg biscuiţi, 0,8 litri bulion şi 1,6 l de roşii întregi în bulion. Deşi pachetul prevede şi câte 3 litri de ulei de persoană, acesta nu a fost livrat încă ASCO. "Nu avem încă nicio confirmare din partea Consiliului Judeţean privind data la care va fi livrat uleiul. Când va veni, vom anunţa pentru ca toţi beneficiarii să ştie că pot reveni să-l ridice", a explicat pentru BIHOREANUL Felix Cozma, directorul interimar al ASCO.

Aşadar, cei care şi-au ridicat deja pachetele până când va veni şi uleiul promis vor fi nevoiţi să mai facă un drum.

Municipalitatea are în evidenţă 12.925 de persoane defavorizate, beneficiare de ajutoare sociale. Din această categorie fac parte şomerii, pensionarii cu venituri sub 400 lei/lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, veteranii şi văduvele de război, foştii deţinuţi politici, deportaţii şi revoluţionarii.

Pachetele persoanelor cu handicap care nu se pot deplasa pot fi ridicate de reprezentanţi ai acestora pe baza cărţii de identitate proprii şi a celei a beneficiarului. Pentru beneficiarii minori este necesar certificatul de naştere în original şi cartea de identitate în original a întreţinătorului legal care ridică pachetul.

Distribuirea ajutoarelor alimentare se face zilnic, în perioada 22 octombrie 2012-13 februarie 2013, la depozitul de pe strada Sucevei, între orele 8 şi 15. Cantitatea totală de alimente care urmează a fis distribuită în acest interval este de 550 de tone.