În cadrul Nopţii Muzeelor din Europa, Muzeul Ţării Crişurilor a organizat o "expoziţie de-o noapte" în Palatul Baroc. Începând cu ora 20, orădenii au putut intra gratuit şi admira expoziţia celor 16 picturi şi o sculptură, opere care fac parte din Patrimoniul Naţional Cultural.

Astfel, pe holurile etajului 1, Secţia de Artă a Muzeului a expus opere valoroase intrate, de-a lungul timpului, în posesia Muzeului din Oradea. "Operele lui Brauner sunt expuse peste tot în Europa şi au fost evaluate la milioane de euro. Astfel, cea mai valoroasă piesă din această expoziţie este Flacăra Albastră, a lui Brauner, unul dintre părinţii suprarealismului, care a fost vândută Muzeului Ţării Crişurilor de către fratele autorului", a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Au mai putut fi admirate şi opera "Peisaj la Cassis", de Lucian Grigorescu, "Maternitate", de Corneliu Baba, "Madona cu pruncul", de Gerard David, "Iisus şi cei doi tâlhari", de Marteen van Heemskercke, "Peisaj", de Ion Ţuculescu, dar şi sculptura din bronz "Întoarcerea lui Don Quijote", de Ion Anestin.

De asemenea, Sala de Onoare a Palatului Baroc şi sala cu pictura lui Bihari Sandor - "Matei Corvin în faţa Vienei" - au fost vizitate pentru a doua oară din anii 70 şi până acum. Pereţii Sălii de Onoare sunt pictaţi cu portretele celor mai importanţi episcopi romano-catolici, iar tavanul prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei.

"După ce în anii comunismului, picturile erau acoperite şi sala era folosită pentru expoziţii temporare, acum, cu bunăvoinţa Episcopului romano-catolic, le putem arăta pentru a doua oară", a precizat Chiriac. De altfel, directorul a mai afirmat că aceasta este probabil una dintre ultimele expoziţii la Palatul Baroc, întrucât mutarea în noul sediu de pe strada Armatei Române este prevăzută pentru luna septembrie.

Până la ora 1 noaptea, când expoziţia din cadrul Nopţii Muzeelor s-a închis, aproape 600 de orădeni vizitaseră Palatul Baroc.

Pe de altă parte, în aceeaşi seară, şi tot cu ocazia aceluiaşi eveniment, filiala Oradea a Muzeului Militar Naţional a organizat o expoziţie de uniforme militare şi arme, de odinioară.

Astfel, începând cu ora 9, au fost prezentate uniformele Regimentului 1 român de graniţă de la Orlat, din perioada 1848-1849, dar şi uniforme din perioada primului război mondial. Vizitatorii au putut participa la workshopuri interactive, cu instrucţii militare cu armament pentru recruţii din acea perioadă. Şi aici, intrarea a fost gratuită.