Câteva sute de orădeni şi-au dus, duminică seară, mijloacele de deplasare, la sfinţit, în faţa Catedralei romano-catolice din curtea Palatului Baroc.

Iniţiativa s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Sfântului Cristofor, protectorul călătorilor, sărbătorită an de an în cea mai apropiată duminică de data de 24 iulie.

După liturghia de la ora 18, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice, Fodor József, a ieşit în faţa bisericii, a rostit rugăciuni în limba maghiară şi română, după care a sfinţit cele câteva zeci de maşini adunate în curtea Palatului Baroc şi pe Şirul Canonicilor, pentru ca vehiculele să-şi ducă proprietarii în siguranţă la destinaţie.

"Am 72 de ani şi circul în fiecare zi cu scuterul. Nu am avut niciodată accident şi vin la biserică să o sfinţesc, să mă ajute Dumnezeu şi de acum înainte", a spus un bătrânel care a venit cu motocicleta sa, roşu aprins, având la gât rozar şi pe sacou prinse iconiţe.

Un grup de copii şi adolescenţi a venit cu bicicletele, alţii au venit cu motocicletele, însă cei mai mulţi şi-au adus maşinile, în curtea palatului şi în stradă fiind văzute modele variate, de la Dacia, Cielo, Opel, VW, Audi până la BMW, inclusiv un X6.

Oamenii spuneau că au venit să îşi sfinţească mijloacele de deplasare ca să fie feriţi de accidente, iar o parte au adus cu ei şi cu brelocuri, pentru a le da celor dragi.

De altfel, vicarul Fodor József a dat asigurări că, în biserica romano-catolică, sfinţitul maşinilor nu costă niciun leu, precizând că în Oradea acest ritual se ţine de 14 ani.

Cristofor este unul dintre cei mai importanţi 14 sfinţi care îi însoţesc pe cei care călătoresc, iar imaginea lui este purtată cu precădere de către conducătorii de automobile şi motociclişti.

Potrivit vicarului, Sfântul Cristofor a trăit în secolul IV şi este cel care, după cum spune legenda, a trecut râul cu un copil în spate, simţind că la fiecare pas pe umeri îi apasă o greutate tot mai mare. "Copilul s-a prezentat la sfârşit ca fiind Iisus şi i-a spus că greutatea mare e greutatea lumii. Cristofor e considerat protectorul călătorilor iar noi îl rugăm să-i ocrotească, să se întoarcă cu bine la familie, la cei dragi", a explicat Fodor József.