La fel ca în fiecare an pe data de 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, obștea Mănăstirii Izbuc organizează joia aceasta o prăznuire de hram la Schitul Vârtop, dependent de mănăstire.

Programul liturgic festiv va începe dimineața la ora 08:00, când credincioșii vor putea lua parte la Slujba sfințirii apei, Acatistul Sfântului Ilie, Dumnezeiasca Liturghie, Taina Sfântului Maslu și la rugăciuni de dezlegare și binecuvântare, oficiate de un sobor de preoți călugări și preoți de mir, sub protia Părintelui Arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și Exarhul mănăstirilor și așezămintelor monahale din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

La încheierea programului duhovnicesc se vor împărți bucate alese pentru toți cei prezenți, pregătite de obștea mănăstirii și de credincioșii care întotdeauna le stau alături călugărilor.

Schitul din satul de vacanță Vârtop a luat ființă în anul 2011, cu binecuvântarea PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, ca așezământ monahal dependent de Mănăstirea Izbuc, la cererea preotului Ioan Chira, parohul de atunci al Parohiei Nucet.

La schit există o biserică provizorie din scândură de lemn, unde se săvârșesc sfintele slujbe, iar anul trecut, la 10 ani de la punerea pietrei de temelie, a început ridicarea noii biserici.

„Fie ca marele profet al Vechiului Legământ, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, să ne fie cald rugător înaintea Tronului Preasfintei Treimi, mijlocind pentru neamul nostru ploi blânde și bogate, alungând vremea aducătoare de stricăciune, spre buna rodire a pământului nostru strămoșesc, de unde să nu lipsească mulțumirea către Preabunul Dumnezeu și fapta cea bună din prisosul roadelor către toți cei aflați în lipsuri și nevoi. Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!”, a transmis Mănăstirea Izbuc înaintea praznicului de joi, în așteptarea pelerinilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!