Deputatul UDMR de Bihor Szabo Odon a ţinut să semneze, joi, în faţa jurnaliştilor orădeni, cererile prin care solicită ca cei doi copii de şcoală ai săi să facă ore de religie.

"Consider că pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil e nevoie să aibă posibilitatea să participe şi la ore de religie. Cred că nu e rău să fie educat şi în acest spirit", a declarat Szabo.

Ca efect al unei decizii a Curţii Constituţionale, care a stabilit că elevii pot să nu frecventeze orele de religie, părinţii trebuie să facă cereri ca elevii să participe la aceste ore. Cererile pot fi depuse până pe 6 martie, direct la şcoală.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, deputatul UDMR a anunţat că, împreună cu colegul deputat Cseke Attila, a depus în Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal, care să elimine contribuţia minimă de 468 lei la fondul de sănătate pentru veniturile din investiţii de acţiuni. În prezent, indiferent de cuantumul acestor venituri, un cetăţean al ţării trebuie să plătească această contribuţie minimă.

De asemenea, Szabo a anunţat că a cerut lămuriri Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după ce a aflat de o anomalie în privinţa rentelor viagere agricole. Concret, aceste rente s-au dat pensionarilor de boală ori pensionarilor de minim 62 de ani, însă legislaţia nu prevede ce se întâmplă cu beneficiarii rentelor care erau pensionari de boală când au devenit rentieri, iar între timp au trecut la pensie de vârstă, dar fără să împlinească 62 de ani.

Astfel, a prezentat Szabo, s-a ajuns în situaţia ca rentierului să i se suspende plata, chit că prin însăşi definiţia sintagmei, trebuia să primească banii toată viaţa. Mai mult, pentru că statul nu mai acordă astfel de rente, aceşti pensionari nu pot depune nici noi cereri.

Deputatul a spus că a aflat de un caz de acest gen în Bihor şi a cerut MADR să îi comunice câte persoane din ţară sunt în această situaţie, pentru a afla amploarea fenomenului şi pentru a putea propune apoi soluţii. "Nu cred că e rea voinţă, abuz, ci doar o scăpare administrativă", a declarat Szabo.

Citeşte şi articolele:

Sindicatele din învăţământ: Elevii care nu optează pentru ora de religie pot rămâne nesupravegheaţi

Preoţii catolici, chemaţi să îi încurajeze pe părinţi să-şi înscrie copiii la orele de religie pe care să le facă mai atractive