Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat, joi, că pregăteşte susţinerea unei modificări în legislaţia naţională care să prevadă posibilitatea încheierii actului de cununie civilă şi de către preot, astfel încât cuplurile să nu fie nevoite să facă două ceremonii.

"Am vorbit cu mulţi tineri şi m-au întrebat de ce este necesar să se căsătorească în două locuri şi au mai multe cheltuieli. Această modificare în legislaţie ar simplifica procedura şi ar unifica într-un singur act ceremonial căsătoria", a declarat, într-o conferinţă de presă, Szabo Odon.

Deputatul UDMR a precizat că în documentarea pe care a făcut-o pe marginea acestui subiect a descoperit că în 16 state membre ale Uniunii Europene căsătoria religioasă are efecte civile legale. "Este normal ca statul să aibă cunoştinţă de starea civilă a persoanelor. Aşadar, cred că cel mai potrivit model pentru România ar fi cel din Slovacia. Acolo, cuplurile merg cu actele necesare la starea civilă, unde sunt întrebaţi dacă doresc o căsătorie civilă sau doresc să o facă la biserică, în aceeaşi ceremonie cu cea religioasă", a afirmat politicianul.

Szabo Odon a precizat că dacă perechile optează pentru ceremonia integrată acestea primesc o adeverinţă parţial completată de la Starea Civilă, cu care se duc la biserică, iar acolo se încheie practic căsătoria în prezenţa a doi martori. Legislaţia din Slovacia mai prevede că în termen de trei zile de la oficierea căsătoriei, preotul oficiant are obligaţia de a trimite certificatul de căsătorie la biroul de stare civilă.

"Eu cred că aşa cum acest lucru funcţionează foarte bine în 16 state europene ar putea şi la noi. Bineînţeles, cei atei, dar nu numai, ar putea să se căsătorească doar la starea civilă. Eu susţin doar să existe şi această opţiune", a mai spus alesul.

Szabo Odon a declarat că s-a consultat cu reprezentanţi ai bisericilor Romano-Catolică, Reformată şi Ortodoxă, care i-au spus că nu ar avea nimic împotrivă să oficieze astfel de ceremonii. Deputatul UDMR a mai precizat că va înainta prima sa iniţiativă legislativă din mandatul de deputat în luna martie şi că speră să adune de partea lui cât mai mulţi colegi din Parlament.