După ce şi-a ridicat autorităţile în cap, declarând la Şcoala de Vară "Bálványos", de la Băile Tuşnad, că cere protectorat pentru Transilvania, europarlamentarul Tőkés László a răpuns acid aprecierilor "premierului plagiator" Victor Ponta, cum că, prin declaraţiile din weekend "sunt atacate integritatea teritorială şi independenţa statului român".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, atunci, europarlamentarul i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, prezent şi el la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

"Rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei", a declarat Tőkés.

În ceea ce priveşte ideea independenţei, a spus europarlamentarul, Ponta "ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional".

"Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. După ce au dus ţara în faliment, acum încearcă să dreagă busuiocul cu credite externe şi minciuni politice", a transmis Tőkés.

În aceeaşi declaraţie, europarlamentarul a cerut ca, "în calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal", "să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări".

"Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere. Nota de plată pentru aceste comportamente, însă, ne revine tot nouă, cetăţenilor contribuabili ai României", a încheiat Tőkés László.

Citiţi pe această temă şi articolul: Tokes cere premierului ungar protectorat pentru Transilvania. Vrea steag separat pentru regiune