În curând, Primăria nu va mai avea voie să doboare copacii după cum pofteşte. Camera Deputaţilor a votat o lege care obligă primăriile din întreaga ţară să obţină avize pentru doborârea copacilor de la Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului.


Noua lege ar trebui să-i liniştească pe ecologiştii orădeni, care urmăresc atent starea pomilor din oraş şi care nu iartă nicio greşeală. Chiar dacă uneori ei înşişi greşesc...

Amenzi mari

Noile obligaţii privind tăierile arborilor au fost introduse de Parlament în Legea 24/2007 privind administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor şi vizează exclusiv tăierile de arbori sănătoşi. Astfel, Primăria va putea să doboare cu de la sine putere doar arborii bolnavi, în timp ce pe cei care încurcă feluritele amenajări îi vor analiza şi specialiştii de mediu. În caz contrar, legea stabileşte amenzi între 40.000 şi 70.000 lei. Cât costurile de plantare a unei pădurici! Modificarea mai trebuie publicată în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare, aşa că este o chestiune de zile până când va fi literă de lege.

În teorie, noua lege ar trebui să asigure şi pacea între municipalitate şi ecologiştii orădeni, nemulţumiţi de multe ori când s-au făcut tăieri de arbori. Chiar zilele trecute, un grup de orădeni au acuzat Primăria că a tăiat zeci de pomi de pe strada Şelimbărului pentru amenajarea unor locuri de parcare, investiţia fiind considerată nepotrivită de "verzi".

Acuze verificate

Tot recent, ecologiştii i-au acuzat şi pe muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, de nepricepere în toaletarea arborilor, arătând că mai mulţi copaci s-au uscat din această cauză. Conducerea societăţii a verificat acuzele, constatând însă că nu sunt fondate: o parte din lucrări nici nu fuseseră executate de muncitorii societăţii, iar în alte cazuri copacii erau bolnavi înainte de a fi toaletaţi.

Orădenii trebuie să ştie că RER Ecologic Service răspunde de toaletări doar pe malul drept al Crişului Repede şi că fiecare astfel de acţiune se face exclusiv la comanda Primăriei. Un angajat al instituţiei este prezent în timpul toaletărilor şi precizează expres care crengi anume să fie toaletate, astfel încât muncitorii nu au cum să realizeze lucrări neautorizate.