Festivalul Berii s-a încheiat, duminică seară, cu un spectacol făcut de tăietorii de lemne din lotul României, coordonaţi de bihoreanul Nagy Botond.

Deşi a început cu o întârziere de o oră faţă de ora anunţată, demonstraţia Stihl Timbersports a fost unul dintre evenimentele festivalului care a atras cel mai entuziast public. Orădenii şi-au arătat mirarea de-a lungul show-ului în mai multe rânduri, fiind impresionaţi nu doar de viteza şi îndemânarea cu care tăietorii au doborât sau feliat buşteni, ci şi de sculele pe care le-au avut. Printre sportivii care au urcat pe scenă a fost şi Cser Szilard, care chiar vineri a participat în Austria la o competiţie mondială pentru tăietorii sub 25 de ani şi a intrat între primii 10 tăietori din lume, dar şi campionul naţional Dan Petrescu.

Demonstraţia a început cu un moment surpriză: Nagy a tăiat dintr-un buştean un suport de ghiveci pe care l-a oferit unei fete din public. Apoi, sportivii au făcut demonstraţii ca la concursurile internaţionale. De pildă, au avut de executat tăierea la înălţime, care a presupus că sportivul îşi taie loc în buşteni pentru a-şi pune două plăci şi a ajunge la înălţimea de doi metri, unde trebuie să taie un buştean, doborârea unui buştean, sau „flying disk”, probă la care concurentul trebuie să taie 20 de discuri subţiri dintr-un buştean.

Sportivii au inserat şi nişte momente aparte în demonstraţie. De pildă, au arătat publicului un motofierăstrău de culoare roz care „face cum facem noi: taie ce arată soţia”, după cum a precizat Nagy Botond. Mai precis, scula a fost astfel tuningată încât lucrează singură.

Un alt moment interesant a fost cel în care tăietorii au chemat pe scenă doi bărbaţi din public, cărora le-au cerut să taie cu joagărul un buştean. Aceeaşi probă a executat-o şi tânărul Szilard, diferenţa între amatori şi profesionist fiind nu doar de exerciţiu şi forţă, ci şi de joagărul folosit: bărbaţii din public au tăiat cu joagărul de antrenament al tăietorilor, care execută 200 de tăieri fără ascuţire, în timp ce Szilard şi-a folosit joagărul de competiţie, care face doar 25 de tăieri, apoi trebuie ascuţit. Şi diferenţa de preţ între cele două este semnificativă: „jucăria” de antrenament costă 1.300 de euro, cea de concurs 2.400. „Comanda acestuia durează de la un an şi 8 luni până la doi ani şi 6 luni, atât aşteptăm ca să ni-l livreze producătorul din Noua Zeelandă”, a precizat MC-ul Nagy Botond. Diferenţele sunt vizibile însă: tăietorul profesionist a executat buşteanul în 20 de secunde!

De departe cel mai impresionant număr a fost cel de final, când Nagy a adus pe scenă o drujbă care i-a lăsat pe orădeni cu gura căscată: hot saw are 60 de cai putere şi o viteză a lanțului de 240 km/h, care îi permite să taie trei felii de buștean în opt secunde. De altfel, la această probă Nagy a câştigat anul trecut campionatul european.

Festivalul Berii s-a încheiat duminică seară, după ce pe scenă au mai urcat doi cântăreţi de muzică populară şi etno, Claudiu Borza şi Raoul.