Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor a fost chemat joi seară, în jurul orei 19, la peştera Cetăţile Ponorului, unde un turist din Cehia s-a accidentat şi n-a mai putut umbla.

Bărbatul cu pricina, un tânăr de 30 de ani şi aproximativ 105 kilograme, a sărit de pe un bolovan, a alunecat şi şi-a fracturat maleola şi metatarsul de la piciorul drept. Au mers să-l ajute salvamontiştii din Glăvoi şi Vârtop, care i-au imobilizat membrul fracturat şi l-au pus pe targă, pentru a-l transporta spre un echipaj SMURD.

Misiunea s-a încheiat la miezul nopţii, deci la 5 ore de la declanşarea alarmei. "A trebuit să-l ducem de la portalul peşterii până la drum, un traseu care nu are o lungime foarte mare, dar zona este accidentată, cu obstacole şi cu diferenţă de nivel", a declarat, vineri, şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, pentru BIHOREANUL. Echipajul SMURD l-a transportat pe ceh la spitalul din Beiuş.

Pe de altă parte, salvamontiştii bihoreni le recomandă turiştilor care vor să meargă în Parcul Natural Apuseni să ţină cont, când pornesc pe traseu, că o furtună violentă care a avut loc joi a doborât mai mulţi copaci.

Echipaje Salvamont lucrează la degajarea traseelor, dar este greu de estimat când vor finaliza. "Turiştii trebuie doar să ţină cont când pornesc pe un traseu că s-ar putea să întâlnească obstacole precum copaci doborâţi, care vor trebui ocoliţi", a precizat Pinter.