Misiune dificilă, duminică seară, pentru mai multe echipaje ale serviciilor de urgenţă, după ce un tânăr de 24 de ani, din Blaj, judeţul Alba, s-a rătăcit la Vârtop.

Alarma a dat-o mama tânărului, la ora 19.30, când şi-a dat seama că fiul ei este de negăsit. Tot ce ştia femeia era că tânărul s-a dus să se dea cu snowboard-ul pe un traseu nemarcat din pădure, pe zăpadă nebătută.

"Pe lângă faptul că s-a rătăcit, nu a avut asupra sa un telefon pentru a putea fi contactat şi localizat", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

Patrula Salvamont de la Pârtia Piatra Grăitoare l-a căutat pe tânăr în jurul pârtiei şi, pentru că nu l-au găsit, iar temperaturile erau tot mai scăzute, a decis să ceară ajutor la 112. Astfel, s-au alăturat în căutări 16 salvatori montani din Bihor şi Alba, 5 pompieri, un echipaj de prim ajutor calificat din cadrul ISU Crişana, 10 jandarmi de la Jandarmeria Bihor şi alţi doi jandarmi montani din Alba.

24 de salvamontişti şi doi jandarmi montani au coborât pe schiuri, la lumina lanternelor, versanţii şi văile adiacente pârtiilor de schi din zonă, în timp ce pompierii şi jandarmerii l-au căutat pe tânăr în satul de vacanţă şi la liziera pădurii.

În jurul orei 2, după şase ore de căutări, una din echipele Salvamont Bihor, care s-a luat după o urmă de snowboard şi a coborât pe schiuri în direcţia Minei Băiţa, l-a găsit pe tânăr.

"Era într-o stare fizică bună, nu era rănit. Se gândea cum să îşi aprindă focul, pentru că credea că va rămâne peste noapte acolo", a mai spus Pinter. Drept urmare, salvamontiştii l-au dus Vârtop, teafăr.

"A fost o misiune dificilă. 26 de oameni au schiat şase ore aproape continuu, la lanternă, în pădure, pe zăpadă nebătută. A avut noroc că l-au găsit colegii, s-au luat după acea urmă, care putea fi lăsată şi de altcineva. L-au găsit chiar înainte să oprim căutarea, pentru că asta ar fi urmat, să sistăm căutările până dimineaţă", a mai spus pinter.

După acest incident, care, spre norocul tânărului, a avut un sfârşit fericit, salvamontiştii bihoreni atrag din nou atenţia practicanţilor de schi şi snowboard să nu părăsească pârtiile de schi dacă nu au suficientă experienţă şi echipament corespunzător sau dacă este vreme nefavorabilă şi condiţii de vizibilitate redusă. În acelaşi timp, le recomandă ca deplasarea între pârtii să fie făcută pe traseul marcat (punct roşu).