Poliţiştii bihoreni au identificat-o pe tânăra care, în noaptea de 30 decembrie, a încercat să incendieze steagul Ungariei, arborat la sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru.

Dosar penal pentru distrugere

Comisarul Alina Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, că identitatea persoanei care a încercat să dea foc steagului a fost stabilită. "Este vorba de o tânără din Oradea, în vârstă de 21 de ani", a declarat Dinu. Pe numele ei, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere.

Alte detalii despre fată nu au fost făcute publice, dar BIHOREANUL a aflat, din surse proprii, că este vorba de o tânără de etnie română. Chemată la audieri, ea s-a dus la Poliţie însoţită de un avocat şi şi-a rezervat dreptul la tăcere, refuzând să dea declaraţii.

La finalul anului trecut, gestul fetei de a incendia drapelul Ungariei a contrariat comunitatea orădeană. Urcată pe nişte scaune, tânăra a încercat să dea foc cu o brichetă steagului roş-alb-verde, oprindu-se doar la apelul unui bărbat, care a şi filmat-o. UDMR Bihor a reacţionat rapid, cerând ca fata să fie pedepsită.

"În 31 decembrie am depus plângere la Poliție și am cerut identificarea persoanei de sex feminin. Vorbim despre infracțiunea de distrugere, incitare la ură și discriminare. Așteptăm soluționarea rapidă a acestei plângeri. O dată pentru că există o înregistrare publică care a circulat pe site-urile de socializare, iar persoana este destul de ușor de identificat. Pe de altă parte, Pasajul Vulturul Negru este una dintre zonele cel mai bine dotate cu supraveghere video. Cu sprijinul acestui sistem au fost identificați diverși făptuitori, de-a lungul timpului. Organele abilitate trebuie să facă acest lucru, nu este treaba noastră”, a declarat Cseke Attila, liderul UDMR Bihor, la începutul acestui an.

10.000 lei daune şi un program de educare

Într-un punct de vedere transmis cotidianului Bihari Naplo, Botházy Nándor, preşedintele executiv al UDMR Oradea, susţine că, la solicitarea Poliţiei municipale, UDMR a transmis că se constituie parte civilă în dosar şi solicită daune morale de 10.000 lei autoarei care a încercat să incendieze steagul, suma fiind simbolică în condiţiile în care "prejudiciul este neprețuit, deoarece este un atac asupra unei embleme naționale".

Totodată, udemeriştii au solicitat obligarea tinerei să urmeze un program de reintegrare socială, în care să fie educată "despre conviețuire şi toleranţă comunitară". "După cum se ştie, fata nu a reuşit să incendieze steagul doar pentru că a fost oprită de tânărul care a şi filmat tentativa de incendiere", a mai spus liderul UDMR Oradea. 

La rândul său, într-o declaraţie făcută pentru site-ul Varadinum.ma, Cseke Attila, liderul UDMR Bihor, a arătat că, oficial, Poliţia nu a informat organizaţia despre faptul că au identificat-o pe tânără. "Şi noi am aflat doar pe surse că au găsit-o. Aşteptăm cu interes ce se va întâmpla. A trecut mai bine de o lună şi jumătate de la incident, au avut înregistrare video, în Palatul Vulturul Negru sunt camere de supraveghere la care poliţiştii au acces, chiar şi noi am depus dovezi. Ne-am bucura să se finalizeze acest caz, care a revoltat întreaga comunitate maghiară", a spus Cseke.

Citeşte pe această temă şi articolulAbuz după abuz: Tânără filmată în timp ce încearcă să dea foc steagului Ungariei, arborat ilegal la sediul UDMR Bihor (VIDEO)