Fără să facă niciun comentariu privind proiectul propus de Guvernul Boc pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României, nici faţă de variantele propuse de alte partide, vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a trimis mai multor instituţii o scrisoare deschisă privind organizarea recensământului populaţiei.

"În timp ce toată ţara arde în febra reorganizării regionale, să sperăm că, aparatul guvernamental - adică instituţiile de stat de resort - găseşte timp şi energie să facă pregătiri pentru desfăşurarea cât mai eficientă a recensământului din această toamnă", îşi începe Tokes scrisoarea trimisă Institutului Naţional de Statistică şi Autorităţii pentru Relaţii Interetnice.

Tokes susţine că pentru întreaga Românie, inclusiv pentru comunitatea maghiară din Ardeal, recensământul este "extrem de important". "Fără a exagera, putem spune că rezultatul acestuia va fi un important reper pentru stabilirea perspectivelor pe termen mediu şi lung ale comunităţii noastre", spune vicepreşedintele Parlamentului European.

Astfel, fostul episcop cere instituţiilor să-i răspundă la trei întrebări: dacă formularele de la recensământ vor fi multilingve, dacă publicitatea ce se va face recensământului, adică pliantele şi reclamele audio şi TV vor fi în mai multe limbi în localităţile în care 20% din populaţie aparţine unei minorităţi şi dacă vor fi recenzori vorbitori de limba minorităţilor în zonele locuite de aceştia.

Tokes îşi încheie scrisoarea cu speranţa "unor răspunsuri liniştitoare cât mai prompte".