Vizionarea filmului low-budget de mediu-metraj "Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici" a avut loc joi seară la Oradea. Clujeanul Lucian Ţion, care a scris şi regizat pelicula, a dorit să obţină o primă reacţie de la câţiva cunoscători, de aceea filmul a fost proiectat într-o sală privată.

Comedia prezintă discuţiile "neaoşe" ale unui grup de ţărani în cadrul unei întâlniri de sprijin a persoanelor cu probleme sexuale, făcut după metode Occidentale. Filmul low-budget s-a turnat în noiembrie 2009 timp de numai două zile, în sala de sport a Şcolii din comuna bihoreană Remeţi. "Aveam nevoie de peisajele unui sat de munte pentru scenariu", a explicat regizorul.

Deşi distribuţia filmului este alcătuită din actori din Cluj şi Sfântu Gheorghe, la producţia acestuia au lucrat şi trei orădeni: Octavian Blaga, şef de producţie, Gerard Gui, imagine şi montaj, şi Sandor Nyulas, imagine.

Lucian Ţion a înscris pelicula la mai multe festivaluri de film, printre care şi Transilvania Film Festival (TIFF), dar fiind un film de mediu-metraj, adică de 45 de minute, este sceptic că ar putea fi difuzat şi în cinematografe.

"Baiurile" sexuale

Titlul comediei nu anunţă acţiunea acesteia, deoarece "Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici" prezintă o şedinţă de terapie pe probleme sexuale desfăşurată într-un sat tipic românesc. "Filmul a pornit de la ideea: oare cum ar reacţiona omul de la ţară la o terapie de grup cum se face în Occident?", a spus Lucian Ţion, regizor, scenarist şi actor în peliculă.

De la Todoruţ, pădurarul care nu vrea să scape de o obsesie sexuală, la Cătălin, tânărul întors din Italia care îşi destăinuie înclinaţiile homosexuale şi faptul că s-a îndrăgostit de "fiul popii" şi până la funcţionarul care nu reuşeşte să aibă o iubită, personajele sunt conturate cu replici şi atitudini autentice.

"Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici" este primul film regizat de Lucian Ţion. Clujeanul s-a întors în România după 15 ani. Lucian a plecat în 1995 cu o bursă la Universitatea din Vermont, Statele Unite, unde a studiat regie-film şi teatru. După 2000, el a schimbat ţara de multe ori, fiind profesor de teatru în cadrul proiectului Internaţional Bacalaureat, care trimite profesori în diferite state.