Dincolo de o infrastructură fiabilă, adică de pensiuni şi restaurante puse la punct, turismul rural necesită şi oameni pregătiţi. De la această premiză au pornit membrii Clubului Ecologic Transilvania, un ONG clujean, care au demarat un proiect prin care îşi propun să instruiască sătenii din localităţile Munţilor Apuseni, astfel încât aceştia să devină muncitori calificaţi ori să îşi deschidă o afacere.

"Turismul rural a luat avânt, dar nu există servicii bine puse la punct. Oamenii n-au pregătire în turism. Noi încercăm să le oferim oportunitatea de a se integra pe piaţa muncii", a precizat preşedintele Clubului Ecologic Transilvania, Gabriel Părăuan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit managerului de proiect, Cristian Dogar, proiectul "Oportunităţi de ocupare în contextul dezvoltării durabile a Munţilor Apuseni" se derulează pe trei direcţii: formarea profesională a localnicilor din satele din munţi, sprijinirea şi consilierea celor care doresc să devină antreprenori şi ajutarea administraţiilor locale în realizarea unei strategii pe turism.

Formarea profesională a localnicilor presupune organizarea de cursuri de bucătari şi ospătari, dar şi de iniţiere în utilizarea calculatorului, la finele cărora cursanţii primesc diplome recunoscute la nivel european.

"În Bihor, am demarat la Bratca un curs de bucătari, la care participă 17 persoane. Urmează să începem, tot aici, şi un curs de ospătari, pentru alte 16 persoane", a explicat Dogar. Cursanţii au fost aleşi după mai multe întâlniri ale responsabililor de proiect cu localnicii. "I-am ales pe cei pentru care chiar ar fi util un astfel de curs, de pildă ospătarii care au mai lucrat în domeniu, dar ca muncitori necalificaţi", a spus managerul de proiect.

Zona Bratca a fost aleasă pentru desfăşurarea acestor cursuri, întrucât pe raza acestei comune se află Piatra Craiului, o zonă cu numeroase pensiuni şi restaurante. Viitorii ospătari sau bucătari participă la un curs de şase luni, din care o treime reprezintă partea teoretică, iar restul partea practică. În plus, ei primesc pentru fiecare zi de prezenţă la curs suma de 30 de lei şi au asigurat transportul.

Pe lângă aceste cursuri, alte aproximativ 60 de persoane din zona Beiuşului s-au arătat interesate să participe la cursuri de consiliere privind deschiderea unei afaceri. Chiar dacă primii cursanţi au fost deja aleşi, managerul de proiect garantează că dispune de resursele financiare pentru a învăţa şi alţi oameni. "Oricine e interesat ne poate contacta, noi având date de contact lăsate la fiecare primărie implicată", a precizat Dogar.

Proiectul ONG-ului clujean, realizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, vizează judeţele Bihor, Alba şi Cluj, judeţul nostru fiind al doilea în care se implementează. Finanţarea este asigurată prin fonduri europene, proiectul urmând să se finalizeze în 2013.