Asociaţia pentru micuţul Noel va organiza, duminică, la Casa Tineretului din Oradea, un târg caritabil, iar banii adunaţi vor merge la familia Oliviei, o fetiţă bolnavă de sindromul distonic – diskinetic, din Nuşfalău (judeţul Sălaj).

În vârstă de 12 ani, Olivia este diferită de copii de vârsta ei, ea neputând să se joace sau să mănânce singură. Suferă de sindromul distonic – diskinetic, o boală gravă caracterizată prin contracţii musculare permanente ce provoacă mişcări sau posturi anormale ale corpului. Din cauza bolii, micuţa este imobilizată în scaun cu rotile.

"Ea este un copil dezvoltat normal din punct de vedere intelectual şi psihic, e inteligentă, sensibilă, empatică, cu spirit creativ. Ar vrea să scrie, să picteze, să mănânce singură, să se joace, să sară coarda, să coafeze păpuşile, să-şi facă temele, însă acest sindrom îi adaugă, rând pe rând, greutăţi pe care noi, cei care suntem sănătoşi şi avem copii sănătoşi, nici nu ni le putem imagina", spune Bianca Pop, voluntară a ONG-ului.

Singura speranţă un tratament care poate fi făcut la o clinică din Debreţin, costul acestuia fiind în 19 milioane de forinţi, adică crica 250.000 de lei, bani pe care familia nu-i are.

Pentru a o ajuta, Asociaţie pentru micuţul Noel va organiza un târg caritabil, unde vizitatorii vor putea găsi jucării, haine pentru copii, pentru adulţi, accesori sau cărţi. Doritorii sunt aşteptaţi duminică de la ora 16 până la 20 la Casa Tineretului din Oradea.

Pentru că evenimentul se desfăşoară într-un spaţiu închis, organizatorii îi roagă pe vizitatorii să respecte regulile impuse de autorităţi, adică să poarte mască și să păstreze distanţa de 2 metri faţă de ceilalţi.  

Cei care vor să o sprijine pe fetiţă pot dona orice sumă de bani prin transfer bancar în conturile RON - RO06BTRLRONCRT0532233602, EURO - RO53BTRLEURCRT0532233602, USD - RO57BTRLUSDCRT0532233602, HUF - RO93BTRLHUFCRT053223360, deschise pe numele Asociaţiei pentru micuţul Noel. Se mai pot face donaţii şi accesând site-ul ONG-ului, prin Paypal sau Revolut: 0749010293 - Erzsébet Tőtős, user: @erzsbektya.

După ce voluntarii din Asociaţia pentru micuţul Noel au reuşit să strângă cei 2,4 milioane de dolari necesari pentru cumpărarea vaccinului Zolgensma, care îl poate salva pe Noel de boala gravă SMA1, aceştia au căutat alți copii bolnavi pe care să-i ajute. În timp ce o echipă formată din peste 100 de voluntari încearcă să strângă bani pentru Alessia, o fetiţă din Constanţa bolnavă de SMA1, alţi voluntari încearcă să ajute familii cu copii bolnavi de alte afecţiuni grave.