După o iarnă mult prea lungă, orădenii sunt invitaţi să sărbătorească venirea primăverii în Piaţa Unirii.

Cea de-a doua ediţie a Târgului de Paşti va avea loc între 30 martie şi 9 aprilie, aducând în centrul oraşului produse tradiţionale din comunităţile româneşti şi ungureşti din Bihor, o mini-grădină zoologică, ateliere de încondeiat ouă, jucării imense din lemn şi spectacole de teatru pentru copii.

Bunătăţi de Bihor

Târgul de Paşti este organizat de Primărie, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), co-organizatori fiind Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor şi Consiliul Judeţean, iar parteneri Grădina Zoologică şi firma Kaluna.

Pe perioada evenimentului, între 30 martie şi 9 aprilie, Piaţa Unirii va deveni o grădină, urmând să fie decorată cu arbuşti, plante şi aranjamente florale, care vor reprezenta renaşterea evocată de sărbătoarea Paştelui. În piaţă va fi instalat totodată un element de decor gigant, ţinut ca o surpriză pentru orădeni.

Pe parcursul târgului vor fi deschise 24 de standuri, o parte dintre ele fiind dedicate producătorilor tradiţionali, care vor vinde, spre exemplu, miere, sortimente de brânză, uleiuri presate la rece, precum şi ţesături. De asemenea, de la târg se vor putea cumpăra şi decoraţiuni handmade de Paşti şi dulciuri de casă. Ca urmare a colaborării cu AMD Bihor, în Piaţa Unirii vor veni şi artizani, respectiv producători tradiţionali din Ţara Beiuşului şi de pe Valea Ierului, care vor aduce, la rândul lor, produse specifice acelor zone.

Joacă la târg

Târgul va fi deschis de marţi până joi între orele 14 şi 21, respectiv de vineri până luni între orele 12 şi 22. În şase din cele 11 zile ale evenimentului, adică din 30 martie până în 1 aprilie, şi apoi între 6 şi 8 aprilie, în ansamblul Duiliu Marcu din Piaţa Unirii vor fi instalate, cu sprijinul CJ Bihor, jocuri populare din lemn, cele care anul trecut i-au încântat pe copii. La dispoziţia acestora vor fi, cel mai probabil, şi în această ediţie popice gigant, tunuri, butoaie care pot fi încălecate, un puzzle imens, precum şi căluţi din lemn.

De asemenea, în Piaţă va fi deschis un atelier de pictură şi un atelier de lut. În acesta din urmă, copiii vor fi invitaţi să încondeieze ouă din lut. Tot acolo, în anumite zile ale târgului, actori de la cele două teatre din Oradea vor citi poveşti.

O altă atracţie va fi un ţarc cu animăluţe, care vor fi aduse de la Grădina Zoologică. În acest mini-zoo copiii vor putea mângâia, spre exemplu, ponei şi iepuraşi. În plus, în cele două weekend-uri ale târgului, organizatorii au programat şi spectacole de acrobaţii cu câini.

Tradiţii în piaţă

Pe lângă atelierele de creaţie, copiilor li se pregătesc şi spectacole de teatru în aer liber, programate pe 31 martie, de la ora 12, cu actorii Trupei Liliput a Teatrului Szigligeti, respectiv pe 8 aprilie, chiar în ziua de Paşte, tot de la ora 12, cu actorii Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria.

În prima zi a Paştelui catolic, pe 1 aprilie, de la ora 12:30, în Piaţa Unirii fetele vor trebui să fie cu băgare de seamă, căci şi anul acesta se va prezenta obiceiul tradiţional al stropitului.

De asemenea, în a doua zi a Paştelui ortodox, pe 9 aprilie, de la ora 14, Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va susţine un spectacol cu melodii şi obiceiuri specifice acestei sărbători. Aşadar, pe lângă bunătăţi şi decoraţiuni, Târgul de Paşti din Oradea va avea şi "produse" mai de suflet...