Târgul de carte Gaudeamus şi-a luat la revedere, duminică, de la orădeni, cu o mini festivitate în care, în urma voturilor vizitatorilor, au fost acordate, simbolic, trofee.

Potrivit organizatorilor, cea de-a treia ediţie organizată la Oradea a fost o reuşită completă dat fiind că s-au înregistrat cu 2.000 de vizitatori mai mulţi faţă de anii trecuţi.

"Aşa cum am spus şi la începutul ediţiei, târgul de aici, de la Oradea, se bucură de cea mai mare creştere, dacă vorbim de un târg de carte Gaudeamus Radio România. Numărul de vizitatori este, iată, absolut impresionant: 17.000 de persoane au trecut pragul acestui târg. Sunt convins că şi vânzările de carte pe care editorii le-au avut în aceste zile au însemnat foarte mult pentru o economie culturală, care de multe ori are de suferit", a declarat managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca, cel care a înmânat diplomele.

Toate distincţiile au fost acordate prin votul publicului. În ce priveşte Trofeul Gaudeamus, locul 3 a fost ocupat de Editura RAO, locul 2  de Editura Niculescu şi locul 1 – Editura Trei.

Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnată "Biblia pierdută" de Igor Bergler, publicată de Editura RAO şi vândută la târg într-un tiraj estimat de 140 de exemplare.

Trofeul Presei a fost acordat pe secţiuni. Câştigătorii au fost desemnaţi de către vizitatorii care au menţionat instituţii mass-media drept sursă de informaţii despre târg. La fel ca anul trecut, cei mai mulţi au declarat, la capitolul online, că au citit despre eveniment pe siteul www.eBihoreanul.ro. La secţiunea publicaţii, a câştigat cotidianul Jurnal Bihorean, la radio - postul Vocea Evangheliei Oradea, iar TV - postul Digi 24 Oradea.

Şi de această dată organizatorii au acordat şi Premiul Miss Lectura, câştigat de Diana Gavriş, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". O diplomă specială a primit directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder, pentru programul de evenimente consistent şi diversificat pe care l-a susţinut de-a lungul întregului târg, dar şi Colegiul Mihai Eminescu din Oradea, pentru implicare. Elevii acestui liceu au participat, la deschiderea târgului, la un flash mob care a reconstituit simbolic drumul poeziei lui Mihai Eminescu până la statuia lui Iosif Vulcan din Parcul Libertăţii.

"Oradea nu-şi dezminte reputaţia, de oraş în care Târgul Gaudeamus a înregistrat cele mai spectaculoase creşteri. Ne bucurăm pentru acest lucru şi vă mulţumim pentru faptul că ne-aţi oferit acest festin cultural care s-a întins pe parcursul a 5 zile", a spus, la finalul festivităţii, Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, totodată preşedintele de onoare a târgului la Oradea.

În cifre, cea de-a treia ediţie a Târgului Gaudeamus la Oradea a însemnat: 66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte; o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS), peste 30 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, şi circa 200 de volume donate de către vizitatori pentru proiectul "Cărţile se întorc acasă".