Primăria Vadu Crişului organizează, la finalul săptămânii, o nouă ediţie a Târgului de la Vama Sării, eveniment care aminteşte de faptul că, în secolele XIII-XV, în acea zonă, se vămuia sarea transportată din ocnele Transilvaniei spre Câmpia Panonică.

Una dintre cele mai vechi sărbători etno-folclorice din Bihor va avea loc pe 28 şi 29 mai. În prima zi, de la ora 18, evenimentul va debuta cu sosirea plutei cu sare în zona terenului de fotbal, unde, simbolic, se va recrea vămuirea sării. Tot sâmbătă, locuitorii zonei sunt chemaţi la discotecă în aer liber.

Pentru duminică, organizatorii au pregătit un program plin, care va începe la ora 12 cu defilarea formaţiilor artistice din centru la terenul de fotbal, urmată, de la ora 12.30, de deschiderea unui spectacol de muzică populară, organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Invitaţii sunt Ansamblul folcloric al Casei de Cultură din Şuncuiuş, Ansamblul folcloric "Cununa de pe Criş" din Tilecuş, Ansamblul folcloric "Floare de colţ" din Vadu Crişului, Ansamblul folcloric "Moşuţ" din Vadu Crişului, Ansamblul folcloric "Codrenii bihorului" din Roşia, Ansamblul folcloric al Căminului Cultural din Măgeşti, Ansamblul folcloric "Datina" al Colegiului Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd, Ansamblul folcloric "Floare Mândră de pe Criş" din Tileagd, Ansamblul folcloric "Doruleţ" din Luncşoara, Ansamblul folcloric "Dubaşii" din Hotar, Ansamblul folcloric "Ardeleana" din Tulca, Taraful "La obârşii, la izvor" din Oradea, condus de maestrul Aurel Moţ la taragot, precum şi soliştii: Romina Nemeş, Monica Blaga, Roxana Buzle, Anca Pavel Ciuciu, Violeta Gherman, Maria-Alexandra Secan, Mădălina Ilea, Andrei Dem, Andreea Suciu, Andrada Crăciun, Andrada Oros, Tania Bodea, Gabriela Sabău şi Nicoleta Ştef.

În timpul recitalurilor folclorice, pe terenul de fotbal din Vadu Crişului, la ora 15, va fi premiat concursul de gătit bogracs.

De la ora 18, va fi rândul recitalurilor date de invitaţii speciali ai manifestării, adică Jean de la Craiova, Soltesz Rezso (ora 19), Liviu Teodorescu (ora 20) şi What’s Up (ora 21). În fine, de la ora 22.30 sunt programate focurile de artificii, iar de la ora 22.45 va începe discoteca în aer liber.