Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului organizează pe 11 şi 12 noiembrie, între orele 10 şi 17, un târg cu miere, vinuri, murături, sucuri de fructe, gemuri, uleiuri presate la rece, turtă dulce şi chiar produse ceramice în Piaţa Unirii din Oradea.

Târgul gusturilor din Valea Ierului, aşa cum a fost el denumit, va găzdui 30 de producători tradiţionali şi meşteşugari. Potrivit organizatorilor, toate vor fi comercializate sub brandul Búzavirág" (Albăstrea), al produselor din Valea Ierului.

Pe lângă acestea, la târg vor fi comercializate și articole meşteşugăreşti din zona Satu Mare, precum şi cozonaci secuieşti.

"Pe parcursul târgului vom organiza un punct pentru donare de alimente şi îmbrăcăminte pentru orferinatele confesionale din judeţul Bihor, pentru a ajuta în preajma crăciunului şi aceste instituţii", transmit organizatorii.

Târgul este organizat de Ziua Sfântului Martin, care se serbează pe 11 noiembrie. Tradiţiile legate de acest personaj se ţin în Europa centrală şi au ca origine obiceiuri ce se leagă de cultura germană.

Pe lângă sărbătoarea religioasă, această dată calendaristică marcheză şi un important eveniment înaintea începerii postului de Crăciun, când se organizau târguri şi se serba cu multă veselie şi mese îmbelşugate.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Partidului Popular Maghiar din Transilvania.