Cea de a doua zi a tradiţionalului Târg al Pălincarilor a adus sâmbătă în Parcul Bălcescu mii de orădeni.

Târgul s-a deschis oficial vineri. Dacă în prima zi evenimentul nu a avut prea mare priză la orădeni, cei mai mulţi venind în Parcul Bălcescu doar către orele serii, a doua zi, atmosfera s-a dezmorţit. Sâmbătă, mii de oameni au dat iama la târg încă de pe la orele după amiezii.

După cum îi spune şi numele, specificul manifestării este dat de varietatea de oferte din partea producătorilor de pălincă. Alături pălincarii din Bihor, şi în acest an au fost prezenţi producători din judeţul Békés (Ungaria).

Pe lângă tradiţionala pălincă de prune, cei care au trecut prin parc au putut degusta pălincă de mere sau de struguri, din pere şi piersici, dar şi vişinată sau cornată (lichioruri de casă din vişine şi coarne). Spirtoasele, preparate după metode tradiţionale, aveau preţuri cuprinse între 30 şi 40 de lei litrul.

Pe lângă tarabele pălincarilor, la târg au fost prezenţi tarabagiii de bâlci, care vindeau suveniruri, jucării, dulciuri, "plăcinte întinse de Turnu" şi aromate clătite uriaşe.

Parcul de distracţie a fost în centrul atenţiei pruncimii, cu o ofertă diversă în acest an: carusel, maşinuţe electrice, tobogane uriaşe dar şi trambuline pe care copii puteau sări prinşi în hamuri de corzi elastice. De remarcat că preţurile au fost sensibil mai mici decât cele practicate la Toamna Orădeană, spre mulţumirea părinţilor ce nu-şi mai puteau scoate copiii din zona de distracţie.

Un punct pozitiv este că organizatorii şi-au reparat greşeala de la ediţia precedentă, când orădenii veniţi la Târgul Pălincarilor au fost nevoiţi să stea cu zecile de minute la coadă pentru o frigăruie, un mititel ori o halbă cu bere, sau să prindă un loc la o masă. Spaţiul destinat teraselor a fost mărit considerabil, iar la tarabele cu mâncare ori băutură nu a mai fost buluceală.

Cea de XII-a ediţie a Târgului Pălincarilor este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, gazda din fiecare an a acestui eveniment, în parteneriat cu Murray Press, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Casa de Cultură a Municipiului Oradea.

Dacă în zilele precedente pe scena amenajată în parc au trecut Feciorii Bihorului şi Gabi Stanciu, Meda Music sau Iuliana Chelu şi Nicu Novac, duminică, începând cu ora 15, la Târgul Pălincarilor vor urca pe scenă Florile Bihorului, Nuntaşii Bihorului, Ansamblul "Bihorul" şi interpretul de muzică populară Ion Dordoi.

Târgul Pălincarilor va fi deschis duminică până la ora 22.