Municipiul Zalău te aşteaptă, în perioada 22-24 martie 2013, în cadrul proiectului "Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum - instrument de promovare a siturilor arheologice locale", la Târgul de Turism Touristica din Cluj Napoca (Polus Center). Vizitează standul Municipiului Zalău pentru a cunoaşte un oraş, altfel!

Municipiul Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj, este situat în nord-vestul României, la 85 km nord-vest de Cluj Napoca. Este traversat de DN1F/E81.

Complexul Arheologic Porolissum poate fi vizitat în satul Moigrad (comuna Mirşid), la 12 km est de Municipiul Zalău. Pentru a ajunge acolo, din Municipiul Zalău, parcurgeţi următorul traseu: B-dul. M. Viteazul - Str. T. Vladimirescu - Str. Porolissum - Str. Bujorilor - Str. Moigradului - Str. Cetăţii (limita administrativă a municipiului Zalău), continuaţi pe DJ 191C, până la intersecţia cu drumul ce intră în satul Moigrad (pe partea dreaptă, semnalizat cu un panou / indicator turistic) iar de aici, pe Str. Castrului, veţi ajunge la destinaţie.

Porolissum, capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, s-a dezvoltat ca o aşezare civilă în jurul castrului militar roman, devenind mai apoi un prosper oraş de graniţă, cu un important potenţial economic, comercial şi de producţie, dar şi ca un puternic focar de spiritualitate romană.

Amfiteatrul din cadrul Complexului Arheologic Porolissum este o construcţie emblematică în lumea romană urbană. Adevărate replici ale Colosseumului din Roma, amfiteatrele provinciale au fost simbolul culturii şi civilizaţiei romane şi însemn al autorităţii acesteia. Construit în afara castrului, amfiteatrul avea o capacitate de peste 6.000 de locuri şi se înscrie, astfel în categoria amfiteatrelor provinciale mari.

Valorificând această vecinătate cu istoria, şi având-o chiar acasă, Primăria Municipiului Zalău promovează, prin acest proiect, siturile arheologice locale, printr-un eveniment care de nouă ani este tradiţie - Festivalul Roman Zalău Porolissum.

Timp de trei zile, Zalăul se transformă într-o imensă tabără romană! Soldaţi, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi văzuţi plimbându-se pe străzile municipiului. Demonstraţiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole, în care istoria poate fi atinsă şi încercată.

(advertorial)