Fostul premier dezertat din PNL Călin Popescu Tăriceanu pregăteşte suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a "nenumăratelor încălcări constituţionale". Este al treilea demers de acest gen, după ce primele două au purtat amprenta lui Dan Voiculescu, scrie Realitatea.net.

"Având ca bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituţionale puse în operă de Preşedintele României în anii 2013 şi 2014, propun iniţierea procedurii constituţionale de suspendare şi demitere a Preşedintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Preşedintelui României în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea Referendumului de demitere a Preşedintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1", a transmis Tăriceanu într-un comunicat preluat de sursa citată.

Fostul lider al PNL, desemnat de Băsescu premier în 2004, din partea Alianţei DA, a pregătit şi un rechizitoriu la adresa şefului statului. Printre acuze: declaraţia Parlamentului prin care i se cerea demisia lui Băsescu pentru implicarea fratelui său, Mircea Băsescu, în scandalul Bercea Mondial, întâlnirea liderilor PMP cu preşedintele Băsescu, presupusa încercare a preşedintelui de a schimba desemnarea Corinei Creţu pe postul de comisar european cu Dacian Cioloş, mai scrie Realitatea.

Tăriceanu spune că nu vrea să fie el preşedintele interimar al României, ci îi va ceda poziţia lui Valeriu Zgonea, actualmente preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat, în conferinţa de presă susţinută după summitul NATO dacă îi este frică de o nouă suspendare, preşedintele Traian Băsescu a răspuns în stilul caracteristic: "Intru în campanie şi nu o să le fie bine, să ştiţi că în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare", a spus Băsescu.

Potrivit legii, propunerea de suspendare a preşedintelui poate fi iniţiată de o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, propunere care, ulterior, se votează în plenul reunit, în cazul de faţă, fiind necesare 234 de voturi, 217 venind din partea USL, mai arată Realitatea.net. Votul majorităţii are loc, însă, după ce a fost primit avizul consultativ din partea Curţii Constituţionale. Propunerea de suspendare din funcţie se aduce la cunoştinţă Preşedintelui, care are dreptul de a da Parlamentului explicaţii, cu privire la faptele ce i se impută. Dacă presedintele ajunge să fie suspendat, în 30 de zile se organizează referendum pentru demitere, fiind necesare 50 + 1 voturi, din cei prezenţi la vot, pentru ca preşedintele să fie demis, mai scrie realitatea.net.