Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat joi pentru Gândul că a depus cererea de adeziune la organizaţia liberală din Satu Mare. El a demisionat din partid după ce Delegaţia Permanentă a decis ruperea USL şi ieşirea de la guvernare, Tăriceanu pronunţându-se pentru continuarea proiectului USL.

Preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat la rândul său că Tăriceanu s-a înscris în Organizaţia Municipală Satu Mare. "Sigur că da, de astăzi se poate vorbi de Călin Popescu Tăriceanu ca despre un membru PNL. Eu i-am adresat invitaţia să se reîntoarcă în PNL", a spus Ştef.

"Există un pericol real, ca PNL să ajungă la mâna lui Traian Băsescu, care a încercat să desfiinţeze PNL. Decizia de a reveni în PNL este pe deplin justificată. Am venit ieri să-l susţin pe Ovidiu Silaghi (n.r. candidatul Alianţei PSD - PC - UNPR într-un colegiu din Satu Mare) şi am primit invitaţia de a reveni în PNL", a declarat la Digi24, Călin Popescu Tăriceanu.

Prima reacţie din parte preşedintelui PNL, Crin Antonescu, a fost că nu ştie dacă Tăriceanu este sau nu membru PNL, dar i-a recomandat fostului lider să se retragă din politică. "Mie nu mi-e frică de un Congres, dar nu avem nevoie de un fugar decăzut, de o slugă a PSD să ne facă Congres la PNL", a replicat Antonescu. El a avertizat că după alegerile europarlamentare va lua decizia în privinţa mai multor membri PNL, ameninţând cu excluderi.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a precizat că organizaţia judeţeană PNL Satu Mare nu şi-a dat acordul pentru reînscrierea lui Tăriceanu.

După cum se ştie, recent, din PNL şi-a dat demisia fostul ministru, Ovidiu Silaghi, care a trecut la PSD. El era preşedintele organizaţiei PNL Satu Mare, gestul său fiind considerat drept o trădare de conducerea liberalilor.

Ulterior, Tăriceanu a negociat cu Victor Ponta şi, în urma discuţiilor avute cu social-democraţii, a beneficiat de sprijinul acestora pentru a deveni preşedintele Senatului. Fostul premier a anunţat după plecarea din PNL că doreşte să formeze un nou partid, proiect care nu s-a realizat. Surse din PNL susţin că prin această cerere de adeziune în partid, Călin Popescu Tăriceanu doreşte să se implice în competiţia internă pentru preşedinţia partidului, dacă Antonescu va demisiona.