Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a propus ca în PNL candidatul pentru prezidenţiale să fie stabilit printr-un scrutin intern. El a precizat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte al PNL la Congresul care va fi organizat la finele lunii februarie. În schimb, a precizat că nu a decis dacă va candida la scrutinul intern pentru desemnarea candidatului la preşedinţie.

"Aceste alegeri interne pentru stabilirea candidatului la preşedinţie trebuie organizate nu mai devreme de 2014, nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme. Propunerea pe care doresc să o fac este ca în PNL desemnarea candidatului să se facă pe baza unui scrutin intern, cum se desfăşoară în Franţa, Marea Britanie, SUA, alegeri interne pentru desemnarea candidatului la preşedinţie. Cred că acest sistem are un mare atu, dă posibilitatea fiecărui membru al PNL să aleagă, va trebui să participe la acest scrutin şi să voteze", a declarat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, partidele componente ale USL vor trebui să respecte decizia PNL în privinţa candidatului la preşedinţie. Fostul premier a subliniat că "este prea devreme pentru a spune dacă Antonescu va ajunge preşedintele României".

Vizavi de declaraţiile lui Tăriceanu a luat poziţie vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu, care a declarat că fostul premier trebuie exclus din partid.

"Declaraţiile politice în mod evident fac rău şi aduc un prejudiciu de imagine PNL. Trebuie să mergem până la excluderea din partid a acelor persoane, în cazul de faţă domnul Tăriceanu. Nu există nicio motivaţie logică, corectă, normală, ca astăzi cu un an şi jumătate înainte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014 să soliciţi noi propuneri pentru candidaţii la această funcţie", a precizat pentru gândul Ruşanu.

El a reamintit că la Congresele PNL, PC şi PSD din primăvara anului 2011 s-a stabilit candidatura lui Crin Antonescu pentru funcţia de candidat al USL la funcţia de preşedinte.

"La acea dată, niciun membru al PNL nu a fost împotriva acestei candidaturi. Să declari acum, cu numai câteva luni înainte de alegeri că ar trebui să stabileşti candidatul prezidenţial printr-un nou vot, altă persoană, înseamnă că eşti cel puţin de rea credinţă dacă nu un adversar al PNL şi ar trebui să fii tratat ca atare", a afirmat Dan Radu Ruşanu.

Sursa: gandul.info