Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, i-au luat apărarea ministrului propus pentru portofoliul Educaţiei, Valentin Popa, asupru criticat pentru greşelile gramaticale pe care le face. Cei doi şefi de partide spun că Popa are susţinerea rectorilor din România, dar şi că va trebui judecat după realizări. 

"Eu am văzut, tot în presă, o susţinere din partea a 45 de rectori din România, am înţeles 45 din 48. Pentru mine asta este foarte important. Am văzut această declaraţie de susţinere şi chiar câteva intervenţii ale unor oameni care lucrează la vârful Educaţiei româneşti şi care au încredere în această propunere. Atunci de ce să nu ţinem cont şi de părerea lor?", a spus Liviu Dragnea, potrivit hotnews.ro.

Întrebat ce exemplu dă Popa elevilor, dat fiind că nu vorbeşte corect româneşte, şeful PSD a spus că realizările vor conta: "Eu sper să fie un exemplu bun prin tot ceea ce va ca ministru al Educaţiei, dacă mâine va obţine votul întregul Cabinet". 

La rândul său, preşedintele ALDE, a vorbit despre "susţinerea consistentă" pe care Popa o are în mediul academic din România.

Întrebat, concret, dacă e mulţumit că acesta vorbeşte cu dezacorduri, Tăriceanu i-a găsit o scuză: "Am impresia că nu e profesor de limba română. Are nişte lacune". 

O înregistrare video în care Valentin Popa, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, propus de PSD ca ministru al Educaţiei, face numeroase greşeli de limbă a apărut pe YouTube la câteva ore după ce a fost prezentată componenţa Cabinetului Dăncilă. Printre altele, Popa a vorbit despre "pamblică" şi a făcut multe dezacorduri.

Criticat pentru aceste greşeli, Popa a fost apărat de omologii săi din ţară. 30 de rectori au semnat o scrisoare comună de susţinere, document completat ulterior cu susţinerea a altor 15 rectori. Printre susţinătorii lui Valentin Popa se numără şi rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.