Începând din luna mai, orădenii vor plăti mai mult pentru serviciul de salubritate, deși operatorul de salubritate RER Vest n-a modificat propriul tarif.

Primăria a anunțat marți că municipiul are noi tarife de salubritate, care includ și taxa de economie circulară, care se aplică tuturor deșeurilor care nu sunt refolosite și care s-a dublat de la 1 ianuarie 2024.

S-a scumpit tratarea

De la 80 de lei pe tona de deșeuri, cât a fost până la finalul anului trecut, această taxă plătită de orice unitate administrativ-teritorială către Administrația Fondului de Mediu (AFM) a ajuns la 160 lei/tonă.

„Aplicată la nivelul întregii țări de la începutul anului 2020, Contribuția pentru economia circulară (n.r. CEC) este o taxă impusă de Legea Deșeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităților de deșeuri depozitate. De-a lungul anilor, valoarea taxei a crescut gradual de la 30 lei/t, la 50 lei/t, apoi 80 lei/t, iar de la 1 ianuarie 2024 la 160 lei/t”, a precizat Primăria.

Pentru că în Bihor mare parte din deșeuri sunt tratate, fie mecano-biologic, la stația construită de Consiliul Județean Bihor, fie prin compostare sau reciclare, majorarea CEC influențează de fapt costurile de tratare aplicate de cele două firme responsabile, Eco Bihor și Girexim Universal. Tratarea deșeurilor implică și sortarea lor, procedură în urma căreia rămân cantități de mizerii care ajung pe haldă.

Nicio modificare la RER Vest

Prin comunicatul transmis marți, Primăria mai precizează că tarifele de salubritate s-au majorat și datorită faptului că au scăzut cantitățile de deșeuri reciclabile, un efect al sistemului de garanție-returnare a ambalajelor de băuturi, ceea ce a făcut să crească costurile din stația de reciclare a deșeurilor de ambalaje.

Cu mai puține deșeuri de valorificat, firma Eco Bihor - care administrează depozitul județean de deșeuri și gestionează deșeurile reciclabile și biodegradabile - face mai puțini bani din vânzarea reciclabilelor, așa că a majorat tarifele de preluare a acestora de la orădeni.

Noile tarife de salubritate din Oradea conțin doar majorările privind tratarea deșeurilor, nu și pe ale colectării și transportului lor, operațiuni prestate de RER Vest. Operatorul de salubritate nu a majorat deloc costurile salubrității, facturile fiind influențate exclusiv de componente care țin de tratarea și gestionarea deșeurilor odată ce au ieșit din camioanele RER Vest.

Noile tarife

Potrivit Primăriei, pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate va fi, începând din mai, 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creștere de 8,5%, față de 18 lei, cât îi costa până acum.

Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deșeurile biodegradabile (pubela maro) față de 59,10 lei, cât era până acum, și 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile, față de 51,41 lei. La deșeurile reziduale (pubela neagră) colectate de la cetățeni, tariful nou este de 63,55 lei/mc.

Pentru firme, noile tarife de salubritate sunt 486 lei/tonă la deșeuri reziduale, 433,86 lei/t la deșeuri biodegradabile și 501,76 lei/t la deșeuri reciclabile.

În cazul instituțiilor, prețurilor sunt și mai mari: 507,57 lei/tona de deșeuri reciclabile, 513,87 lei/tona de deșeuri biodegradabile, respectiv 483 lei/to pentru deșeuri reziduale.

Toate aceste tarife sunt fără TVA.

Cum poți reduce costurile

Prin comunicatul de marți, primarul Florin Birta a amintit că orădenii pot avea facturi mici dacă separă deșeurile.

„Reamintim că la nivelul Municipiului Oradea este implementat sistemul „Plătește pentru cât arunci“, bazat pe colectarea pe mai multe fracții și tarifarea pe baza volumului recipientelor. Aplicat corect, acest sistem de colectare și tarifare aduce beneficii atât populației (reducerea facturilor prin scăderea cantității deșeurilor și separarea lor), dar și pentru atingerea țintelor de reciclare la nivelul comunității noastre”, a declarat edilul.


Noile tarife de salubritate din Oradea, precum și componentele lor, dar fără TVA (sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!