Judecătorii vor trebui să decidă dacă facturile de salubritate plătite de orădeni sunt sau nu corecte.
Consilierul local PSD Adrian Madar a anunţat că va ataca în instanţă Hotărârea Consiliului Local 888/2020, prin care s-au aprobat tarifele practicate de RER Vest în Oradea, convins că acestea nu au fost corect fundamentate.
Primăria "insensibilă"
"În cursul acestei săptămâni voi depune plângerea prealabilă premergătoare acţiunii în contencios împotriva Primăriei Oradea, pentru anularea HCL 888/2020, referitoare la aprobarea tarifelor de salubritate din municipiu. Am semnalat şi în şedinţele de Consiliu Local, dar Primăria este insensibilă la aceste sesizări ale mele. Nu văd altă posibilitate să fac Primăria să recunoască că a greşit faţă de cetăţeni şi faţă de cei cărora le-a cerut votul", a declarat Madar luni, într-o conferinţă de presă.
Acesta este convins că tariful de salubritate aplicat orădenilor este majorat nejustificat, prin faptul că, pe lângă costurile de colectare şi transport al deşeurilor, respectiv taxa de depozitare la depozitul Eco Bihor, RER Vest aplică şi un adaos de 10% din această din urmă taxă. "Dacă operatorul de salubritate plăteşte 100 lei pentru o anumită cantitate de deşeuri pe care o depozitează la Eco Bihor, cetăţeanul plăteşte 110 lei, cu 10% mai mult. Acest procent, din punctul meu de vedere, este încasat ilegal. Vreau să vă spun că am consultat contractul de salubritate existent în Sectorul 1 Bucureşti, nici măcar acolo Primăria nu permite operatorului de salubritate să încaseze o marjă peste costuri. În Oradea este permis să îşi pună marja de profit", a mai spus PSD-istul.
"Declaraţii politicianiste"
Madar a mai pus pe tapet această nemulţumire în ultimele luni, iar în şedinţele de CL, reprezentanţii Primăriei, în frunte cu edilul Florin Birta, i-au răspuns că nemulţumirea sa nu este justificată, pe motiv că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care stabileşte inclusiv modul de tarifare în sectorul salubrităţii, le permite operatorilor să includă în tarif aceste sume, ba chiar că la fel s-a procedat şi în vechiul contract de salubritate al Oradiei, iar niciodată Curtea de Conturi n-a depistat vreo neregulă.
Acum, primarul Florin Birta susţine că Madar are declaraţii politicianiste. "Nu ştiu ce calcule a făcut domnul Madar, e liber să atace în instanţă orice doreşte, şi se va stabili cine are dreptate. Dar dacă nu va avea dânsul dreptate, ar fi bine să înceteze cu aceste declaraţii politicianiste, care nu fac bine nimănui", a declarat Birta, luni, pentru BIHOREANUL.
Exerciţiu de imagine
Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a acuzat că PNL, prin prefectul Dumitru Ţiplea, proaspăt secretar general al organizaţiei, face un exerciţiu de imagine, impunând tuturor primăriilor din judeţ să transmită online şedinţele de consiliu local.
PSD-istul a făcut acuzaţia în contextul în care în Oradea consilierii locali social-democraţi au cerut asta încă de anul trecut, iar răspunsul pe care l-au primit a fost că legea nu prevede o obligaţie în acest sens.
"După şase luni, PNL se metamorfozează şi dintr-o dată devine obligatoriu pentru toate comunele şi oraşele să transmită online şedinţele de CL. Este un exerciţiu de imagine şi aş semnala ipocrizia legată de termenul de conformare, din august. De ce august? Oradea nu dispune de infrastructura necesară pentru a respecta această condiţie şi probabil că la sfârşitul acestei luni Primăria va fi capabilă să respecte această cerinţă. Când Oradea poate, devine obligatorie pentru toate primăriile din Bihor", a mai spus Madar.