Intrată din nou în vigoare, de la 1 ianuarie, taxa de primă înmatriculare instituită de Guvernul Boc şi amânată până la începutul acestui an rămâne, deocamdată în vigoare.

În şedinţa de vineri, Guvernul a discutat posibilitatea înlocuirii acesteia cu aşa numitul timbru de mediu. Potrivit premierului Victor Ponta, pentru acest timbru, proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar cei care deţin autovehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

Ponta a precizat că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

După cum se ştie, taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. Premierul a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul, scrie realitatea.net.

Taxa de primă vânzare auto trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate în toată ţara în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.