Taxa de poluare, bună de contestat

În urmă cu câţiva ani, statul român a introdus un nou impozit, respectiv ceea ce avea să se numească "taxa de primă înmatriculare". Nemulţumiţi de taxă, foarte mulţi cetăţeni au solicitat restituirea acesteia în instanţă, considerând că impunerea ei are un caracter discriminatoriu.

În curând s-a format o practică unitară a instanţelor judecătoreşti în sensul în care taxa de primă înmatriculare a fost considerată contrară dreptului comunitar, cetăţenii obţinând fie restituirea taxelor achitate, fie obligarea autorităţilor la înmatricularea autoturismelor achiziţionate fără a mai achita această taxă. Mai mult, statul român a fost obligat de instituţiile europene să modifice legislaţia în această materie.

Astfel, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 50/2008 (care a suferit două modificări până astăzi) prin care taxa de primă înmatriculare a fost înlocuită cu aşa numita "taxă de poluare" care se aplică aproape tuturor autoturismelor cu ocazia primei înmatriculări în România, motivaţia acestei taxe nemaifiind încurajarea industriei auto autohtone, ci protecţia mediului înconjurător.

Mai mulţi cetăţeni au atacat în instanţă şi noua taxă, considerând că şi aceasta este discriminatorie. În esenţă, s-a susţinut că taxa de poluare instituită prin OUG 50/2008 nu este o taxă de mediu şi nu este destinată sub nicio formă să asigure protecţia mediului înconjurător deoarece se aplică numai autovehiculelor înmatriculate în România cu începere de la 1 iulie 2008, nu şi celor înmatriculate anterior acestui moment în condiţiile în care la ora actuală cea mai mare parte a poluatorilor (autovehiculele înmatriculate până la 30 iunie 2008) nu plătesc niciun leu pentru combaterea poluării. Iar faptul generator al obligaţiei de a plăti taxa nu îl reprezintă aptitudinea autovehiculului de a polua, ci prima înmatriculare a acestui autoturism în România.

După mai multe ezitări ale practicii judiciare, la început majoritatea cererilor de restituire a taxei fiind respinse, în ultimul timp s-au pronunţat mai multe hotărâri irevocabile de către mai multe instanţe (Curţi de Apel din diferite zone ale ţării) prin care taxa de poluare a fost considerată nelegală, fapt care poate conduce la o unificare a practicii în sensul în care şi această taxă, în forma în care se prezintă astăzi, este contrară dreptului european şi principiului nediscriminării.

În concluzie, cei interesaţi trebuie să ştie că au toate şansele de a obţine în justiţie anularea plăţii acestei taxe.