Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat marți, la Digi24, că noua taxă de poluare pentru mașini se va aplica, în mod cert, din 2026, iar Guvernul și autoritățile locale trebuie să găsească cea mai bună formă, o variantă fiind includerea ei în impozite. Această propunere a venit din mediul privat, iar oficialii nu o resping.

„Din domeniul privat au venit câteva analize cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităților administrativ teritoriale. Discuția trebuie purtată cu Ministerul Transporturilor, cu autoritățile locale și asociațiile reprezentative ale UAT-urilor, Ministerul Finanțelor, astfel încât în 2025 să putem pune la punct un pachet legislativ nou, de decarbonizare, de reducere a poluării pe tot ce înseamnă mobilitate în România. Acest lucru poate să însemne la anumite categorii de autoturisme, impozite, taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităților locale”, a declarat ministrul, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

O altă opțiune luată în calcul este instituirea unei taxe de achiziții pentru mașinile vechi, pe care noul proprietar va fi obligat să o plătească.

Potrivit ministrului Finanțelor, și mașinile mai puțin poluante vor fi taxate, dar mai puțin. Cât anume vor plăti proprietarii de autoturisme oficialul nu a spus.

În schimb, a declarat că este cert faptul că această taxă nu se va introduce în acest an. „Cu siguranță nu în 2025, cel mai devreme pe 01.01.2026”, a spus Tánczos.

România și-a asumat prin PNRR că va taxa utilajele grele și mijloacele de transport poluante, iar până în iunie, când țara noastră trebuie să depună o nouă cerere de plată în valoare de 2,7 miliarde de euro, trebuie să decidă forma viitoarei taxe. În caz contrar, România va pierde bani importanți, conform estimărilor unor surse citate de Digi24 chiar între 300 și 600 de milioane de euro.

Necesitatea taxei de poluare pentru mașini a fost confirmată și de ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș. „Cererea de plată 4 (n.r. care se va depune în iunie) include și o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge. Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport”, a declarat Boloș, zilele trecute.

România are unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa, cu peste 3 milioane de mașini mai vechi de 20 de ani și alte 3,7 milioane care au între 10 și 20 de ani.

Deocamdată, singurii care au făcut în spațiul public estimări privind valoarea viitoarei taxe auto au fost specialiști din mediul privat. De exemplu, reprezentanții Dacia și ai Asociației Constructorilor de Mașini din România au estimat, pentru Știrile Pro TV, că un român care va cumpăra o mașină veche va plăti o taxă de achiziție de circa 350-400 de euro, în timp ce impozitele locale ar putea să crească de la circa 160-170 de lei, cât sunt în prezent pentru mașinile Euro 2 sau Euro 3, la aproximativ 1.800 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!