Aşa cum am arătat şi anul trecut într-un articol, cu privire la cererile de restituire a taxelor de poluare achitate pentru înmatricularea autovehiculelor s-a format o practică unitară a instanţelor din judeţul Bihor, în sensul în care taxa de poluare (la fel ca vechea taxă de primă înmatriculare) a fost considerată contrară dreptului comunitar, cetăţenii obţinând restituirea taxelor achitate.

Un aspect foarte important, care trebuie a fi cunoscut, este faptul că statul este obligat să restituie cetăţeanului, pe lângă suma achitată cu titlu de taxă şi dobânda fiscală aferentă perioadei în care banii au stat la stat. Mai pe româneşte, cetăţeanul poate recupera o sumă mult mai mare decât cea achitată cu titlu de taxă, dobânda pe care o plăteşte statul cetăţeanului fiind egală cu dobânda percepută de către stat de la cetăţean pentru dările neachitate la timp.

Astfel, durata destul de mare a procesului şi a formalităţilor ulterioare de recuperare efectivă a banilor este compensată de suma efectivă ce va fi recuperată - practic plasarea banilor în taxa de primă înmatriculare aduce persoanei în cauză un "profit" mult mai mare decât orice depozit bancar. De aceea, la început nu am înţeles de ce statul nu renunţă la perceperea acestei taxe atât timp cât va trebui să restituie de multe ori dublul sumei încasate. Pe de altă parte, la o primă vedere este de neînţeles de ce se formulează recurs de către finanţe împotriva sentinţelor prin care se dispune restituirea taxei de poluare, atât timp cât întârzierea în restituirea sumei conduce la suportarea unor costuri mult mai mari de la bugetul statului.

Totuşi, aceste lucruri pot fi explicate destul de simplu: pe de-o parte, în bunul stil românesc există o practică neuniformă a instanţelor în sensul în care anumite instanţe de judecată (nu este cazul judeţului Bihor) resping cererile de restituire a taxei, iar, pe de altă parte, statul nu îşi urmăreşte decât scopul imediat de a aduce bani la buget, fără a analiza impactul restituirii unor sume duble. Astfel că se va ajunge ca următorul guvern să ne vorbească, evident, de "greaua moştenire".

Ca atare, întrucât pe guvernanţii noştri nu îi interesează soarta viitorului ţării, pe noi ar trebui să ne preocupe strict recuperarea banilor noştri. Cu dobândă, evident, fiscală...

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476