USR acuză Guvernul PNL-PSD că, printr-o ordonanță de urgență aprobată înainte de mini-vacanța de 1 Decembrie, vrea să introducă energiei pe care românii o produc din surse regenerabile și folosită pentru consumul propriu.

Potrivit USR, dacă ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, pentru a cuantifica energia pe care o produc și o consumă.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Ce prevede OUG

Concret, potrivit articolului 21, alineatul 3 din OUG pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor” în câteva situații: 

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a  sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

USR cere blocarea ordonanței

„Altfel spus, dacă ești firmă și ai investit în fotovoltaice pentru consum propriu, ai avut un plan de investiții plecând de la ideea că e mai ieftin să produci tu decât să consumi din sistemul național, vine PNL – PSD și zice: ba nu, produci energie pentru consum, plătești taxă. 30 kW înseamnă o instalație, în medie, de cca 150 m2. Toate investițiile companiilor vor fi deci automat taxate imediat, pe pct. c”, acuză USR.

La fel, vor fi taxați cei care au montat panouri prin programul Casa verde sau cu finanțare din PNRR, în timp ce punctul b al acestei prevederi legale pare să descurajeze direct producția de energie din surse regenerabile.

USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.

UPDATE: Ministerul Energiei spune că taxa e departe

Ministerul Energiei a răspuns, duminică, criticilor privind taxarea prosumatorilor, precizând că această OUG nu face altceva decât să transpună în legislația românească o directivă europeană.

”Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanţă”, precizează Ministerul, citat de news.ro.

Astfel, mai arată Ministerul, „posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!