În prima şedinţă din anul 2017, Consiliul Local Oradea a trebuit să ia o decizie neplăcută, dar necesară: majorarea tarifelor serviciului de salubritate.

Începând din acest an, fiecare primărie din ţară trebuie să achite Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) câte 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă la halde, altfel spus pentru deşeurile care nu sunt reciclate. Concluzia? Dacă vor să plătească mai puţin, orădenii trebuie să colecteze materialele ce pot fi refolosite separat de gunoiul menajer.

Ceva mai scump

Taxa de 80 lei (cu TVA inclusă) pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată la depozitele ecologice a fost prevăzută încă de la aderarea României la UE, dar aplicarea ei a fost amânată de atunci în fiecare an. În ianuarie 2017, însă, taxa a intrat în vigoare, astfel că fiecare administraţie publică din România trebuie să o achite către AFM.

Ca să acopere taxa, marţea trecută Consiliul Local Oradea a decis majorarea tarifelor practicate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Astfel, de luna viitoare, o persoană fizică va plăti pentru colectarea deşeurilor menajere un tarif lunar de 9,06 lei, cu 6,9% peste tariful actual, de 8,47 lei.

Acelaşi preţ plus taxa

Evident, a fost majorat şi tariful practicat pentru persoanele juridice. Cum acestea, spre deosebire de persoanele fizice, plătesc un tarif pe cantitatea de deşeuri produsă, aşa cum e concepută şi taxa AFM, practic noua taxă se adaugă tarifului practicat de RER. Aşadar, dacă până acum firmele şi asociaţiile plăteau circa 137 lei/tonă (tarif compus din taxa de depozitare la Eco Bihor, de 15,14 euro/tonă, plus tariful de colectare şi transport, de 69,22 lei/tonă), de acum vor plăti aproximativ 199 lei pe tona de deşeuri, ceea ce înseamnă o creştere de 45%.

Toate aceste majorări au fost stabilite de municipalitate ţinând cont de statisticile locale conform cărora în Oradea se aruncă anual circa 74.700 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă că oraşul va plăti la AFM o taxă de circa 4,6 milioane lei. Dacă vor să achite mai puţin, orădenii au o singură opţiune: să colecteze selectiv şi, astfel, să depună la haldă mai puţine gunoaie...