Din următorul an universitar, studenţii, masteranzii şi doctoranzii Universităţii din Oradea vor plăti taxe de şcolarizare mai mari. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul Universităţii a votat, luni, majorarea taxelor.

"Taxele fie s-au majorat cu rata inflaţiei prevăzută pe acest an, fie cu un procent mai mare, dar cuantumul noii taxe trebuie să se apropie de alocaţia bugetară oferită de Minister pentru acea specializare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului. Altfel spus, taxele facultăţilor orădene nu pot depăşi cu mult suma acordată de Ministerul Educaţiei pentru un student bugetat de la aceeaşi specializare.

Majoritatea facultăţilor orădene au mărit taxele programelor de licenţă cu câte 100-200 de lei, însă există şi excepţii. De exemplu, la Facultatea de Arte, toate taxele au crescut cu câte 500 de lei.

Cea mai spectaculoasă majorare s-a petrecut, însă, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde un an de licenţă la Medicină în limba engleză va costa de acum 18.000 de lei, în loc de 8.500 de lei, cât este taxa în prezent. Această creştere se datorează unei decizii luate la nivel naţional de decanii facultăţilor de medicină, care au considerat că taxele pentru studenţii străini trebuie să fie similare la toate facultăţile româneşti.

Mai scumpe sunt de-acum şi taxele de masterat. De pildă, un an de masterat în Relaţii Internaţionale va costa 2.900 de lei, spre deosebire de 2.100, cât este în prezent. Taxele la programele de doctorat au crescut şi ele cu câte 200 de lei, iar cele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă cu câte 300 sau 400 de lei.

Creşteri mult mai mici sunt la taxele programelor de studii ale Departamentului de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului Didactic, unde cursanţii vor plăti cu 10 până la 25 de lei mai mult.

Odată cu aprobarea noilor taxe, Senatul Universităţii a cerut fiecărei facultăţi orădene ca, de acum înainte, să justifice orice mărire de taxe cu o notă de fundamentare, în care să precizeze clar motivele ce duc la majorare.